Categorie: Particuliere woningen

Villa HAY

Architect Jaap Bekkers schuwt het contrast niet. In een omgeving waar witte, minimalistische stucmuren overheersen, zegeviert bij Villa HAY ambachtelijk metselwerk. Het stenenritme en de royale raampartijen leveren een dynamisch gevelbeeld op.

Fier richt een solitaire beukenboom zijn takken omhoog. De 15 meter hoge monumentale reus neemt een prominente plek in op het perceel. Dit is het beeld dat Jaap Bekkers zich het meest bijbleef na zijn eerste bezoek aan de Bredase villawijk. Namens Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten kreeg hij de opdracht om een levensloop bestendige villa te ontwerpen waarbij je de lommerrijke omgeving maximaal ervaart. De oudere gedateerde villa die er voorheen stond, voldeed niet meer aan de huidige eisen. Dit gebouw ging tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw. Bekkers blikt terug: “Het beeld van die boom liet mij niet los. Ik wist al meteen dat ik iets wilde ontwerpen dat recht doet aan de landschappelijke kwaliteiten van deze plek. We deden eerst nog een uitvoerige studie naar het hergebruik van de oorspronkelijke villa. Mede door de onlogische indeling en de lage plafonds besloot ik samen met de opdrachtgever toch voor een nieuw blanco canvas te gaan. Het gaat mij niet om gouden kranen en bronzen tegels. Ik wilde gewoon een mooi gebouw ontwerpen met oog voor functionaliteit, logistiek, daglicht, uitzicht en ruimtelijkheid. Echt ambachtswerk.”

Jaap Bekkers van Grosveld Bekkers van de Velde Architecten
Jaap Bekkers van Grosveld Bekkers van de Velde Architecten

Geen eenheidsworst

De villawijk schurkt tegen het Bredase Mastbos aan. Een locatie waar abstracte witte villa’s met houtaccenten het straatbeeld domineren. Voor Bekkers was de historische context van de omgeving een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp. “Je ziet dat in de jaren zeventig gebouwde villa’s hier steeds vaker omgeturnd zijn tot witte blokkendozen. Ik wilde iets maken dat afwijkt van die eenheidsworst. Het ontwerp grijpt terug naar de oorspronkelijke jaren 70-bouwstijl maar dan met een hedendaagse invulling. Het metselwerk vormde meteen ook de grootste uitdaging. Er is gespeeld met horizontale en verticale metselverbanden die precies moesten uitlijnen met prefab betonlateien. Als dit niet tot in de details klopt, sla je de plank volledig mis. Je moet dan wel met een aannemer en metselaars werken die voelen wat dit ontwerp nodig heeft. Wij hadden dat geluk.”

Rank met reliëf

In het ontwerp worden de entree aan de voorzijde en de achterom met elkaar verbonden door een tuinmuur. De ranke bakstenen werden in reliëf gelegd zodat er een lineair lijnenspel ontstaat naar de voordeur. Links van de muur is ruimte voor de entree en logistiek. Aan de rechterzijde bevindt zich het woongedeelte. Door de woning centraal op het perceel dicht tegen de beukenboom te bouwen, ontstaat er ook een voor- en achtertuin. Bekkers licht toe: “De zon draait hierdoor rondom het huis waardoor de bewoners op ieder moment van de dag in alle vertrekken zon- en daglicht op een andere manier ervaren. We creëerden een compact volume door de leefruimtes in een kruismotief te ontwerpen. De glasgevel aan de voorzijde ligt verdiept waardoor er een mooie overgang tussen binnen en buiten ontstaat.”

Onzichtbaar aanwezig

Voor een optimale ervaring van het binnen-buitengevoel zijn de juiste kozijnen van groot belang. Bekkers koos in samenspraak met gevelbouwer Thermal bij dit project voor het aluminium raam- en deursysteem SlimLine 38 van Reynaers Aluminium. “Ik houd van de strakke profilering en minimalistische vormgeving van deze kozijnen. Bij dit project is het echter niet het kozijn dat de show steelt. Het moest juist eerder onopvallend aanwezig zijn. Bij Villa HAY wil je dat binnen en buiten goed in elkaar overlopen. Wij detailleren de kozijnen dan weg. Door de strakke en ranke vormgeving lukt dat met de Reynaers-profielen uitstekend. We zochten lang naar de juiste kleur. Uiteindelijk kozen we voor een zandkleurig profiel met textuur. Wanneer hier een standaard vlakke kleur op zou zitten, was dat een gemiste kans voor het ontwerp. Ook hier maken de details het grote verschil.”

Verassing als signatuur

Bekkers probeert projecten altijd met een open vizier te benaderen. Zo ook Villa HAY. “Ik ken geen vooringenomenheid bij een project,” vertelt Bekkers resoluut. “Ik probeer mij echt te laten verassen door de opgave om van daaruit een bijzonder ontwerp te maken. Ik streef naar de kracht van de eenvoud. Liever iets weglaten dan zaken toevoegen. Wanneer je met een bepaalde openheid het project ingaat, ontstaat er vanzelf een object met zijn eigen identiteit, vorm en kwaliteiten. Er komen dan ideeën uit die je van tevoren nooit had kunnen bedenken. Hetzelfde geld voor inspiratie. Dat is overal te vinden. Juist ook in de kleine dingen. Toen ik laatst mijn boekenkast bekeek, zag ik een patroon in de manier waarop de kaften versprongen. Dat beeld sla ik dan op. Bij Villa HAY lag de inspiratie dan weer in de historie en de context. Uiteindelijk klopt een goed ontwerp voor mij wanneer functionaliteit dienstbaar is aan de vorm.”

We creëerden een compact volume door de leefruimtes in een kruismotief te ontwerpen. De glasgevel aan de voorzijde ligt verdiept waardoor er een mooie overgang tussen binnen en buiten ontstaat.

Jaap Bekkers - Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten

Villa HAY is één van de vier genomineerden voor de Reynaers Projectprijs 2024. Benieuwd naar de andere drie finalisten? Ontdek ze hier.

  • Plaats: Noord-Brabant
  • Oplevering: november 2023

Reynaers systeem

SL 38 en CP 155