Categorie: Particuliere woningen

Het Kleine Krikhaar

Van landbouwschuur tot luxueus droomhuis

Een droomhuis ontwikkelen, ontwerpen, bouwen en er ook nog zelf wonen. Dat voorrecht is weggelegd voor architect Dennis Weerink van Reitsema & Partners. Tussen de groene landerijen van Geesteren creëerde hij zijn eigen woonplek. Het langgerekte ontwerp is een knipoog naar de oude landbouwschuur die er eerst stond.

“Dat ene bezoekje aan mijn schoonouders veranderde alles,” vertelt Weerink met een grote grimas. Tegenover het huis van zijn schoonouders stond een oude landbouwschuur. Het architectenhart van Weerink begon sneller te kloppen. In zijn beleving ontnam die oude schuur vooral het schitterende uitzicht naar het Twents coulissenlandschap. “Wat als je die schuur nou eens platgooit en er iets veel mooiers voor terugzet? Dat idee ging niet meer uit mijn hoofd. Er waren nog wel wat wegen te bewandelen. Kon ik hier bijvoorbeeld wel bouwen?” De Rood voor Rood-regeling van de provincie Overijssel bood uitkomst. Het principe; landschap ontsierende gebouwen slopen en er iets moois voor terugbouwen. Weerink zag volop kansen. “Ik werd er zo enthousiast van dat we maar besloten er zelf te gaan wonen.”
Architect Dennis Weerink van Reitsema & Partners
Architect Dennis Weerink van Reitsema & Partners

Zweven boven het weiland

Wie het terrein van het Kleine Krikhaar op komt rijden, moet over de nodige verbeeldingskracht beschikken. Bij het zien van de langgerekte, abstracte schuurvorm kun je je nauwelijks voorstellen dat hier ooit een oude schuur stond. Door de verhoogde plint en de diepe uitkraging van de kopgevel lijkt het huis boven het maaiveld te zweven. In samenspraak met de gemeente Tubbergen, de commissie welstand en Reitsema & Partners werd er gekneed aan een plan om het landschap te verfraaien. Weerink blikt terug: “We wilden uitgaan van het oorspronkelijke ontwerp. Een solitair object zonder bijgebouwen. Daarnaast is het landschap altijd een belangrijke pijler geweest. Op ons erf staat een grote boom die als ankerpunt heeft gefungeerd. De woning is haaks op deze zichtlijn en anderhalve meter boven het maaiveld gepositioneerd. Hierdoor krijg je dat zwevende effect en wordt het uitzicht over het landschap versterkt.”

Droompui

Koeien, konijnen, herten, eindeloze weilanden en bospartijen. Het zou volgens Weerink zonde zijn om de kracht van dit landschap niet te benutten. Hij droomde van een grote glazen schuifpui maar vroeg zich af of dit überhaupt mogelijk was. “Een schuifpui van 4,5 meter is een niet alledaagse maat,” vertelt Weerink. “Dit is een echt statement in de woning. De plek die buiten en binnen met een inpandig terras verbindt. Het leek een utopie maar gelukkig konden we hiervoor terecht bij Reynaers Aluminium. Zij konden een aluminium schuifpui leveren die ook qua grootte en esthetisch oogpunt aansloot bij onze wensen. De aansluiting van constructie, kozijn en dakgoot luistert nauw. Samen met de gevelbouwer OWK en hun enginering is het idee verder uitgewerkt. Ze hebben echt prachtwerk geleverd.”

“Een schuifpui van 4,5 meter is een niet alledaagse maat, dit is een echt statement in de woning."

Beter dan bioscoop

De buitengevels van het Kleine Krikhaar zijn geconstrueerd met geplatoniseerd hout. Deze latten omsluiten de stalen spantenconstructie die als bouwmethode gehanteerd is. Hierdoor was het mogelijk om leidingwerk, afwatering en andere details aan de buitengevel compleet weg te werken. Samen met de langgerekte raampartij versterkt dit de cleane, minimalistische look. Weerink ontwierp de woning zo dat buiten uiteindelijk binnen wordt. “Je wordt door het transparante ontwerp echt deel van de natuur. Er was laatst onweer op komst. Toen hebben we alle lampen uitgedaan en via het dakraam in onze zitkuil naar de flitsen gekeken. Daar kan geen bioscoop tegenop.”

Familieproject

Weerink stond er tijdens de bouw niet alleen voor. Hij kon een beroep doen op zijn eigen familie. Zowel in de besluitvorming als de uitvoering. Hij blikt terug op dit proces: “Je hebt een dubbelrol. Zowel architect als opdrachtgever. Hierdoor kun je wel verder gaan dan normaal. Waar je je plannen normaal voorlegt aan een opdrachtgever moest ik het ontwerp nu presenteren aan mijn vriendin Rianne. Het VitraHaus in Weil am Rhein was mijn grote inspiratiebron. Die strakke belijningen, de langgerekte vorm en glazen puntgevels zie je goed terug in ons ontwerp. Gelukkig kon Rianne zich ook helemaal vinden in de plannen. Sowieso was onze familie heel erg betrokken bij dit project. Mijn vader was metselaar, de ooms van mijn vriendin timmeren en mijn schoonvader zorgde voor de installatietechniek. Met al die disciplines hadden we een fantastisch bouwteam bij elkaar. Het is een voorrecht om dit samen met je familie te kunnen doen. Helemaal op zo’n geweldige woonplek.”

  • Plaats: Geesteren
  • Oplevering: september 2021

Reynaers systeem

CS 38-SL, CP 130 mono rail, CP155-LS, CS 77

Gebruikte kleur

RAL 9005, zwart, mat

Gerealiseerd door

Project downloads