Categorie: Particuliere woningen

Verscholen tussen het groen

Op een prachtig kavel, omringd door hoge bomen, heeft deze moderne bungalow de dromen van de nieuwe bewoners verwezenlijkt. De serene omgeving waarin de woning zich bevindt straalt een zekere kalmte uit. Het uitgangspunt was om de woning te laten aansluiten op deze sereniteit en de omgeving niet te overschreeuwen in zowel vormgeving als materialisatie.

De woning bestaat uit vier volumes van verschillende hoogtes die strategisch zijn ingepast op de kavel en samen een harmonieus geheel vormen. De volumes, ieder met zijn eigen functie, zijn gepositioneerd om een patio die het hart van het huis vormt. De woning is wat hoger gepositioneerd dan het omringende landschap en de plint is wat teruggelegd. Hierdoor komt de woning los van het landschap, en wordt de heldere belijning en volumetrische opbouw sterker leesbaar.

Het omliggende groen zorgt voor voldoende visuele privacy, één van de belangrijkste wensen van de bewoners. Naast privacy wenste de opdrachtgevers ook overvloedig daglicht in alle vertrekken. De woning is zo ontworpen dat de leefgedeeltes naar buiten toe zeer transparant zijn om zo de groene omgeving naar binnen te halen. Door de dichte bebossing die de tuin omringd blijft privacy ook bij deze vertrekken gewaarborgd. De privévertrekken zijn juist meer naar binnen toe gekeerd om het gevoel van privacy extra te versterken. Door de toepassing van een patio kan dit zonder dat het de hoeveelheid
daglicht in de woning beperkt.

De zachte minimalistische ontwerp aanpak is niet alleen buiten sterk zichtbaar maar ook binnen is deze lijn doorgetrokken. Er is een harmonieus geheel gecreëerd door kleuren, materialen en texturen toe te passen die elkaar niet overschreeuwen en samen één geheel vormen. De toegepaste zachte kleuren, subtiele texturen en natuurlijke materialen geven de woning een aangename, warme sfeer. Het gezegde ‘Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest’ gaat hier dan ook op. De maatwerk inrichting is tot in detail ontworpen en afgestemd op de behoeftes en wensen van de bewoners. Zo biedt voldoende kastruimte in alle vertrekken de mogelijkheid het huis visueel opgeruimd te houden. Deze minimalistische aanpak zorgt dat er nergens een overdaad aan is; alleen het nodige is in het zicht, de rest is opgeborgen. Hierdoor is er direct bij binnenkomst al een zekere rust voelbaar.

Door het metselwerk bij de riante haard naar binnen toe door te zetten wordt de relatie tussen binnen en buiten versterkt. Grote glaspartijen aan weerszijden van de haard dragen hieraan bij. Door de grote, op het zuiden gerichte, schuifpuien wat terug in de gevel te leggen ontstaat er een diepe negge die het monolithische karakter van de woning accentueert en het gevoel van privacy versterkt. Een lange lichtstraat ter plaatse van de leefkeuken zorgt voor een prachtig spel van licht en schaduw op de lange kastenwand gedurende de dag.

De woning is opgetrokken uit een langformaat baksteen in een lichtgrijze kleur. Door twee type stenen nauwkeurig met elkaar te mixen is er een subtiele nuance ontstaan die de woning haar moderne en unieke uitstraling geeft. Deze grijze kleurstelling is ook doorgezet in de kozijnen, het aluminium en het architectonisch beton en vormt één geheel. Door de
lintvoeg als schaduwvoeg uit te voeren wordt de horizontale belijning geaccentueerd en de compositie versterkt. De verticaal geplaatste houten lamellen bieden evenwicht aan dit horizontale lijnenspel en geven een zeker gevoel van verfijning en warmte aan het overwegen strakke voorkomen.
  • Plaats: Noord-Holland
  • Oplevering: november 2022

Reynaers systeem

SL38

Gebruikte kleur

RAL7030