Categorie: Particuliere woningen

Dune house Terschelling

Half verzonken loft in de duinen

Marc Koehler omschrijft Dune House als een loft die half verzonken ligt in de duinen en uitkijkt over zee. Het concept van het huis is geïnspireerd op de beleving van het duinlandschap. Koehler: ‘’In dit ontwerp hebben we het natuurlijk landschap willen respecteren en integreren. Het dak en de gevel hebben dezelfde houten uitstraling gekregen die aansluit bij de kleuren van het duinlandschap. Dune House is een houten diamant.’’

De route in het huis sluit aan bij de wandeling rond het huis. ‘’Het is net alsof je een duinwandeling maakt. Door het op verschillende niveaus situeren van het woonprogramma, ontstaan verschillende zichtlijnen en ruimtes, net als in de duinen’’ aldus Koehler.

De contouren van de woning doen denken aan de lokale architectuur van het zadeldak en het schilddak, toch oogt de woning geenszins traditioneel. Het concept van het huis is geïnspireerd op de beleving van het duinlandschap.

De bijzondere ervaring zoals bij een duinwandeling wordt gevormd door een aaneenschakeling van intieme en open ruimtes en uitzichten op verschillende niveaus, in een spiraalvormige split-level plattegrond. Wij maken gebruik van de innovatieve bouwsysteem - kruislings verlijmde massief-houten platen, waardoor het huis als bouwpakket op het vaste land kan worden geprefabriceerd en in korte tijd op het eiland in elkaar gezet kan worden. Om de houten delen te beschermen tegen het agressieve zeeklimaat combineren we de houten constructie met het aluminium Reynaerds on-wood beglazingssysteem.

Tussen al het hout is de toepassing van aluminium in de gevel opmerkelijk te noemen. Koehler noemt het grote, schuine raam als een van de meest opvallende elementen van het project. Hiervoor is gebruik gemaakt van het aluminium vliesgevelsysteem CW 50-OW van Reynaers. Dit systeem combineert een ranke aluminium kliklijst aan de buitenzijde, met een houten binnenzijde. De kleurstelling van de gevelmaterialen is zorgvuldig afgestemd waardoor de aluminium kliklijst wegvalt in de kleur van het raam.

Opvallend raam

Huijberts Gevelbouw uit Opmeer was als gevelbouwer betrokken bij de realisatie van de aluminium gevelelementen. Het resultaat mag er zijn. Het raam zorgt vanuit de verschillende punten voor een steeds andere ervaring van de natuur en eenmaal bovenin het huis, zorgt het raam voor een adembenemend uitzicht over de duinkop met in de verte de zee. Tegelijkertijd zorgt dit grote, schuine raam voor privacy. Het eindresultaat: een zeer energiezuinig huis met een natuurlijke uitstraling en een minimale ecologische voetprint.

Het eindresultaat: een zeer energiezuinig huis met een natuurlijke uitstraling en een minimale ecologische voetprint.

  • Plaats: Terschelling
  • Oplevering: september 2014

Reynaers systeem

CW 50-On-Wood Standard

Gebruikte kleur

49 9T07, 29 1M, 39502

Gerealiseerd door