“Hollandser dan dit kan bijna niet,” vertelt Marta Roy, senior architect bij RAU. Staand vanaf de bovenste verdieping van het Plant Based Center of Excellence, kijken bezoekers uit over de meanderende rivier de Zaan, geflankeerd door een rij molens. RAU kreeg de opdracht om de oude loods te transformeren tot een innovatie- en bezoekerscentrum waar de laatste technieken op het gebied van de plantaardige voedselindustrie te zien zijn. Bovendien moest het een uitnodigende plek worden waar bezoekers van over de hele wereld overtuigt raken van de AAK-producten. Een complex vraagstuk. Roy vertelt: “Als grote industriële speler was AAK echt op zoek naar een toplocatie. Niet alleen ligt de productiefabriek pal naast het innovatiecentrum. Aan de achterzijde grenst het aan de Zaan met een subliem uitzicht over de Zaanse Schans. Het moest een plek worden waar bezoekers echt mee op reis gaan door de wereld van AAK. Een paradepaardje waar je lezingen kunt houden, kookdemonstraties kunt geven en video-opnames kunt maken. Die klantreis was een belangrijk uitgangspunt voor het uiteindelijke ontwerp.”