Categorie: Renovatie/transformatie

Katterug

De Katterug in Tilburg is een markante verschijning in het Centrum van Tilburg. Het “kernwandgebouw” van Van den Broek en Bakema behoorde in de jaren ’60 bij de grootschalige herstructurering van de binnenstad. Wij hebben een vernieuwingsplan mogen maken voor de winkelplinten van de Katterug en de entree van de Emmapassage. Een prachtige opgave om de essentie van de winkels in ere te herstellen, zodat deze passen binnen de huidige tijd.
Essentie van de winkelplinten

Dit gebouw is een belangrijk werk in het oeuvre van Van de Broek en Bakema. Het is een licht gebogen woongebouw dat trapsgewijs oploopt van 5 naar 10 verdiepingen. Een dergelijk kernwandgebouw was in de visie van het bureau een ruggengraat in de stad, die stadsdelen met elkaar verbindt, routes begeleidt, en open ruimtes begrenst. Bijzonder dat wij een vernieuwingsplan hebben mogen maken voor de winkelplinten. In de geest van het oorspronkelijk werk hebben we de winkelplinten teruggebracht naar haar essentie: hoge winkelpuien, krachtige horizontale banden en eenduidige reclamevoering.

De Emmapassage vormt de verbinding tussen het Stadhuisplein en Piusplein in Tilburg. De onderdoorgang uit de jaren ’80 is niet origineel. Voor de nieuwe entree hebben we het oorspronkelijke thema geanalyseerd en overgenomen in deze doorgang. Zo verwijst de nieuwe entree naar het bestaande ‘’balkon” waar de Paleisring onder doorgaat. In dezelfde zeggingskracht en materiaalgebruik paste wij stoer en robuust beton toe waarmee we een vanzelfsprekende toevoeging hebben gemaakt aan het oorspronkelijke gebouw.

Een respectvolle vernieuwing van de Kattenrug mogen we dit wel noemen. De essentie van het jaren ’60 gebouw hebben we zo goed mogelijk proberen te behouden, maar de vertaling naar de huidige tijd met bijbehorende eisen en wensen is gemaakt. De Katterug blijft een markante verschijning én is weer een plek geworden waar je voelt dat het klopt!
  • Plaats: Tilburg
  • Oplevering: oktober 2022

Reynaers systeem

Reynaers CW 50, Reynaers CS 77

Gebruikte kleur

RAL 7021

Gerealiseerd door

Project downloads