Categorie: Renovatie

Gemeentehuis Voorst

Architectenbureau De Twee Snoeken heeft voor de gemeente Voorst een nieuw duurzaam gemeentehuis ontworpen. In dit recent opgeleverde gebouw zijn de gemeente Voorst, het steunpunt politie en verschillende maatschappelijke organisaties gehuisvest. Toen bleek dat het oude gemeentehuis uit de jaren ’80 was verouderd, wilde de gemeente Voorst zich vestigen in een nieuw gebouw dat een toonbeeld van duurzaamheid zou worden. Wij maakten het exterieur- en interieurontwerp voor een innovatief gemeentehuis waarmee we de ambities van de gemeente hebben overstegen.

Voor dit nieuwe gemeentehuis hebben we een gevel ontworpen die volledig is opgetrokken uit kalkhennep. Een landelijke primeur; dit biobased bouwmateriaal is in Nederland namelijk nog niet eerder op deze schaal toegepast. Daarmee is het een doorbraak op het gebied van biobased bouwen. Voor de samenstelling van de kalkhennep is er in Groningen 13 hectare aan hennep geplant en na vier maanden geoogst. Vervolgens is het hennephout gemengd met kalk en water, waarna het in een bekisting is gestort. Tijdens de groeiperiode neemt één hectare hennephout 15 ton CO2 op uit de atmosfeer. In totaal ligt er daardoor 195 ton aan CO2 opgeslagen in de gevel. Door deze gevel te voorzien van een semitransparante keimafwerking blijft de gemarmerde textuur prachtig zichtbaar, maar raakt de kalkhennep niet beschadigd door UV-straling en ongunstige weersomstandigheden.

Kalkhennep als gevelmateriaal zorgt daarnaast voor een comfortabel binnenklimaat. De 38 cm dikke gevel heeft met een Rc-waarde van 5,2 m2 K/W een sterk isolerende werking. Er hoeft dan ook geen isolatiepakket meer te worden aangebracht. Het lichte materi­aal geeft de draagconstructie een gelijkmatig omhulsel dat wordt gekenmerkt door een naadloze, winddichte schil, met een blijvend optimale kier- en luchtdichting. Kalkhennep is damp-open (ademend) en hiermee een efficiënte vochtregulator. Dankzij het vochttransport isoleert het materiaal nog beter wanneer het koud is en draagt het bij aan een gezonde werkomgeving. Ook doordat het materiaal een faseovergang heeft, is er minder warmte- of koude-toe­voer nodig. De geluidsisole­rende kalkhennep zorgt bovendien voor een prettige akoestiek.

Bijzonder aan het gemeentehuis is dat het met een EPC van -0,178 meer energie levert dan het vraagt. Hiervoor zijn verschillende maatregelen genomen. Zo heeft het gebouw energiezuinige, gasloze installaties, een dak vol zonnepanelen, een transparante gevel aan de noordoostzijde en een meer gesloten gevel aan de zonzijde. Warmte- en koude-opwekking gebeurt middels een ijsbuffer. Hiermee wordt in de zomer overtollige warmte opgeslagen in een grote, ondergrondse bak met water. Vanaf het begin van het koude seizoen wordt dit water gecontroleerd tot het vriespunt afgekoeld. Wanneer er ijs ontstaat, komt er een grote hoeveelheid energie vrij, die wordt gebruikt om het gemeentehuis te verwarmen. Vanaf het einde van het stookseizoen wordt om het gebouw te koelen de kou juist aan de buffer onttrokken.

Omdat het oude gemeentehuis een goede constructieve betonstructuur had, is dit casco hergebruikt; het meest duurzaam en circulair bouwen is namelijk níet bouwen. Afgezien van het betonnen casco is het gehele gebouw circulair gesloopt. Hiervoor is er eerst een bouwstoffeninventarisatie gedaan, op basis waarvan materialen zijn hergebruikt. Zo zijn kozijnen hergebruikt als niet-dragende gevelelementen en zijn oude houten lattenplafonds ingezet als wandbekleding. Bakstenen en beton zijn vermalen tot betonpuin granulaat voor de bestrating. Ook systeemplafondtegels zijn hergebruikt en de raadzaal en kantooromgeving zijn voorzien van akoestische biobased panelen die zijn vervaardigd van 100% gerecyclede materialen. De bladen van de publieksbalie bestaan uit gesmolten yoghurtverpakkingen. Vergaderstoelen zijn refurbished en het maatwerk meubilair bestaat onder andere uit meubelstoffen gemaakt van gerecycled wol. Plafonds zijn afgewerkt met akoestisch spuitwerk opgebouwd uit biobased en recyclebaar cellulose en het tapijt bestaat voor 90% uit gerecycled en biobased materiaal.

Bron: https://architectenweb.nl/projecten/project.aspx?ID=44073
Fotografie: Joep Jacobs
  • Plaats: Twello
  • Oplevering: maart 2022

Reynaers systeem

SL38 en CW50-on wood

Gerealiseerd door