De Groene Toren

Nieuw leven voor Groene Toren Eindhoven

Het voormalige kantoorverzamelgebouw de Groene Toren in het centrum van Eindhoven is herbestemd tot woningen en een hotel. Naast een nieuwe functionele indeling van de plattegronden, zijn de gevels geheel vernieuwd. Tussen de originele betonbanden zijn verdiepingshoge aluminium puien geplaatst, waardoor het gebouw nu ranker oogt en zich meer opent naar de stad. Diederendirrix maakte het architectonisch ontwerp voor de transformatie.

Het voormalige kantoorgebouw de Groene Toren, gebouwd in 1974 naar ontwerp van architect Dick van Mourik, is herbestemd tot woningen en een hotel. De toren ligt op een drukke locatie tussen het station en centrumring de Vestdijk in Eindhoven. Diederendirrix architectuur & stedenbouw, die meer kantoorgebouwen succesvol transformeerde tot appartementen, zoals Philips Lighting even verderop in het centrum van Eindhoven, maakte het ontwerp voor deze transformatie.

Verdeling van functies
De eerste tot en met de zevende verdieping zijn getransformeerd tot viersterren NH-hotel met 132 kamers. Het hotel beschikt ook over zes congreszalen en een fitnessruimte op de eerste verdieping. De achtste tot en met twaalfde verdieping zijn verbouwd tot 104 short-stay appartementen. De dertiende verdieping telt nog 8 short-stay appartementen, de andere helft van deze laag is verbouwd tot restaurant, dat bij het NH-hotel hoort. Het restaurant staat via een open trap en een nieuwe lift in verbinding met een rooftopbar op de veertiende laag. De bar beschikt aan drie zijden over een dakterras met een weids uitzicht over de stad. De bewoners van de appartementen beschikken over een separaat dakterras. De bestaande restaurants op de begane grond zijn vernieuwd.

Handhaving betonnen gevelbanden
Het 50 meter hoge gebouw is volledig gestript, met behoud van de betonnen draagstructuur en gevelbanden. Architect Paul Diederen heeft veel moeite gedaan om die betonnen gevelbanden te behouden: “Het handhaven van de bestaande betonnen gevelbanden heeft technisch gezien heel wat voeten in de aarde gehad. De banden zijn in de jaren ’70 koud bevestigd tegen de achterliggende betonvloer met een flinke koudebrug tot gevolg. Aan de bevestigingswijze is in de nieuwe situatie niets veranderd, de koudebrug is opgelost door toepassing van een geïsoleerde vloerstrook die bekleed is met aluminium zetwerk.” Deze strook is vanuit binnen te lezen als de aluminium plint/strook voor het kozijn.

Verdiepingshoge vouwpuien
“Alle vensters en de groene gevelplaten ertussen zijn verwijderd. We hebben de toren zijn kenmerkende groene uitstraling laten behouden door de gevels voorzien van verdiepingshoge bronskleurige aluminium puien van Reynaers met groen getint glas”, legt Diederen uit. In totaal heeft gevelbouwer P. van Hoesel maar liefst 5100 m2 aluminium kozijnen en vliesgevels gemonteerd. De nieuwe glasgevel maakt het gebouw lichter en toegankelijker. “De kozijnen overspannen de volledige verdiepingshoogte van betonband tot betonband. De versmalling in de betonbanden ter plaatse van de kopgevels is zodoende ook terug te vinden in de hoogte van de kozijnen. Een fraai staaltje maatwerk.”
De lofts en hotelkamers zijn voorzien van vouwpuien en inwendige Franse balkons, zodat bewoners en hotelgasten een groot deel van de gevel kunnen openen. Ook in de fitnessruimte en in het restaurant zijn Franse balkons met vouwpuien opgenomen. De rooftop bar kan aan drie zijden de gevels bijna geheel openen met meervoudige vouwpuien, zodat de binnenruimte in open verbinding staat met het dakterras. “Op zomerse dagen zorgen vele openstaande vouwpuien voor een dynamisch gevelbeeld”, verzekert Diederen.
De beglazing van de toren is als gevolg van differentiatie in geluidbelasting (verkeerslawaai) rondom niet uniform. Om toch rondom exact dezelfde groene uitstraling in het glas te verkrijgen, is van het toegepaste dubbelglas het buitenblad uniform uitgevoerd als 8 mm dik, in de massa gekleurd groen glas. Het binnenblad is blank en varieert in dikte naar gelang de bouwfysische eisen die hieraan gesteld worden.

Geluidbuffer
“Ter voorkoming van geluidoverlast hebben we een volledige doos-in-doos constructie ingebouwd voor de vaak luidruchtige horecagelegenheid At the Movies.” Die is al jaren gevestigd op de noordwesthoek van de Groene Toren, op begane grond en eerste verdieping. Daarnaast dienen het kantoor, de kleedkamers, wasserij en bergruimte van het hotel op de tweede verdieping als geluidsbuffer ten behoeve van de erboven gelegen hotelkamers.

Short-stay appartementen
De achtste tot en met dertiende verdieping zijn getransformeerd tot 82 studio’s en 30 tweekamerappartementen, waarvan de oppervlakte varieert van 20 tot 68 m2. Alle 112 woningen worden gemeubileerd verhuurd voor korte duur. Studenten uit Nederland kunnen hier voor maximaal zes maanden woonruimte huren, buitenlandse studenten maximaal twaalf maanden. Bewoners hebben op de begane grond beschikking over een fietsenstalling en een wasserette. Op de bovenste verdieping is er een gemeenschappelijk dakterras voor de bewoners.

Video Wall
De architect wijst tenslotte nog op een bijzondere toevoeging: “Om het beeld vanaf het station dynamischer te maken hebben we een 43 meter hoog videoscherm in de kopgevel geïntegreerd, van de 1e t/m 13e verdieping.” Deze video wall bestaat uit een combinatie van led-strips en led-cassettes. De led-cassettes met full-motiondisplay beslaan een oppervlak van 16 m hoog en 7 m breed, de rest van de façade is ingevuld met meekleurende led-strips. De full-motiondisplay beslaat niet de volledige hoogte omdat dit onhaalbare restricties zou opleggen aan de te tonen content.

Projectinformatie

Sector: Renovatie
Project: De Groene Toren
Plaats: Eindhoven
Datum oplevering: 01-07-2017

Reynaers systemen:
CS77, CF77, CW50

Gerealiseerd door:
diederendirrix

Deel dit project via