Villa Amsterdam

Droomhuis op Rieteiland-Oost

Interieurontwerper Cynthia Sombogaard heeft op Rieteiland-Oost in Asterdam haar droomhuis gerealiseerd. De L-vormige woning is van binnen naar buiten ontworpen: eerst zijn alle binnenruimten tot in detail ontworpen, daarna is het exterieur eromheen op maat gemaakt. Grote glaspuien aan de tuinzijde laten buiten en binnen volledig in elkaar overlopen. Hierdoor hebben de ruimtes op verschillende verdiepingen visueel een directe verbinding met elkaar en met de tuin.

Rieteiland-Oost in de Amsterdamse wijk IJburg heeft een bijzondere ligging, pal aan het Diemerpark. Sinds 2009 worden er vrijstaande huizen gebouwd in een duinachtig landschap, dat op dit nieuwe eiland is aangelegd naar ontwerp van Buro Lubbers. Dit jaar realiseerde interieurarchitect Cynthia Sombogaard haar eigen huis op een zelfbouwkavel op het eiland. “Ik ontwierp eerst een voor mijn familie ideale interieurindeling en vervolgens heb ik  het exterieur eromheen ontworpen”, legt Sombogaard de essentie van haar ontwerp uit. Het huis is dus letterlijk van binnen naar buiten ontworpen.

Huis met twee gezichten
Die ideale indeling bestaat uit twee vleugels in een L-vorm, die de tuin omarmen. De gevels zijn open en transparant naar de tuin, en gesloten naar andere zijden. Aan de straatzijde heeft de woning een ingetogen karakter en is bekleed met grote keramische gevelplaten. In verband met de donkere kleur van de panelen – bruin met kleurnuances - is de gevel geventileerd, om al te grote opwarming en uitzetting in de zon te voorkomen.
De tuinzijde biedt een verrassend contrast: de gevels zijn geheel transparant, glazen puien laten binnen en buiten volledig in elkaar overlopen. Door het glas en de L-vorm hebben bijna alle ruimtes visueel een directe verbinding met elkaar.

Vide als hart
Het hart van het huis is de vide over twee lagen, waarnaast de trappen de drie lagen verbinden. Vanuit de vide loopt de routing langs de glazen tuingevel naar alle ruimtes. De verkeersruimte vormt op de begane grond onderdeel van de aangrenzende ruimtes. “Ik wilde geen gesloten gangen in mijn huis. Beneden is er helemaal geen gang. Alle ruimtes staan in open verbinding met elkaar.” Het resultaat is een heel lichte woning met open structuur.

In de straatvleugel heeft Sombogaard haar interieurbureau aan huis. Deze ruimte kan met een schuifdeur worden afgescheiden van de belendende zitkamer. Daarnaast bevindt zich de entreehal en een berging. De andere vleugel bestaat uit de vide met een zithoekje en een ruime eetkamer annex keuken. Vanuit al deze ruimten op de begane grond bieden grote schuifpuien toegang tot het terras en de tuin.

Ook op de verdieping vormt de vide het hart, met rondom een glazen balustrade en in het midden een moderne kroonluchter. Op deze verdieping zijn wel enkele ruimten met wanden gesloten. Naast een open speelkamer in de straatvleugel zijn twee kinderslaapkamers en een badkamer gesloten. In de andere vleugel grenst aan de ouderslaapkamer annex badkamer een groot balkon. “Dat balkon dient voornamelijk als beschutting voor het terras eronder, verder gebruiken we het niet.”

De treden van de trap naar de tweede verdieping hangen aan de zijgevel van het huis en lijken te zweven in de vide. Een glasplaat van vloer tot plafond zorgt voor een bijna onzichtbare doorvalbeveiliging. Op de tweede verdieping is een gastenverblijf met slaap- en badkamer en een dakterras met een weids uitzicht.

Enorme raampartijen
De ontwerpster licht haar keuze voor de puien toe: “We hebben gekozen voor aluminium kozijnen, vanwege de strakke uitstraling. Ik zocht naar profielen die de enorme raampartijen een krachtig kader konden geven, met een minimalistische opbouw van de vide. Met Reynaers profielen waren we in staat om de hele gevel uit te voeren met één merk kozijnen. Een mooi detail vind ik het Purity beslag; dat heeft een strak design en de kleur past bij het profiel.” Huijberts Gevelbouw monteerde de glaspuien.

Ter plaatse van de vide is de strook tussen begane grond en verdieping ingevuld met glas in plaats van zetwerk. “Om dat voor elkaar te krijgen moest ik zeer vasthoudend zijn. Uiteindelijk bleek het toch mogelijk, en het resultaat is zo veel beter”, glimlacht de ontwerpster.
De tuin en de binnenruimte zijn door de glaspuien visueel verbonden. Wanneer de grote schuifpuien open staan, wordt de tuin echt een buitenkamer. De betonnen vloeren van het terras liggen op precies hetzelfde niveau als de natuurstenen vloeren binnen.

Hetzelfde principe is toegepast op het balkon en het dakterras. “Die samensmelting van binnen en buiten heb ik nog versterkt door het kleine niveauverschil op de begane grond van twee treden, van het interieur door te laten lopen in de tuin. Ook de glazen balustrade van de vide binnen loopt door in de balustrade van het balkon op de eerste verdieping. Zulke details vind ik erg belangrijk”.

Tijdloos interieur
“Maatwerk, natuursteen en verlichting zijn drie speerpunten in mijn ontwerpen. In dit huis heb ik alle drie ten volle kunnen toepassen.” De hele begane grond heeft een marmeren vloer. Het maatwerk meubilair in de keuken is bekleed met gepolijst marmer en notenhout. Op de verdiepingen zijn lichte gietvloeren toegepast. De materialen en kleuren hebben een natuurlijke uitstraling. LED-verlichting is geïntegreerd in wanden en plafonds, daarnaast vormen enkele design hanglampen echte eyecatchers in het interieur. “Als ontwerper en als bewoner ben ik erg blij met deze bijzondere villa”, verzekert Sombogaard.

Projectinformatie

Sector: Particuliere woningen
Project: Villa Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Datum oplevering: 01-07-2017

Reynaers systemen:
CS77, CP130, CW50

Gebruikte kleur(en):
76 8M 22

Oppervlakte (m2): 303 M2m2

Gerealiseerd door:
Cynthia Sombogaard

Deel dit project via