Transformatie Brabants Dagblad

Het voormalige kantoor van het Brabants Dagblad in het centrum van Den Bosch is middels een transformatie een nieuw leven ingeblazen. Het gebouw is tot op het betoncasco gestript en voorzien van compleet nieuwe gevels, indeling en installatie.

De kantoorfunctie heeft plaats gemaakt voor in totaal 59 woningen en 550 vierkante meter commerciële ruimten op de begane grond. De woningen zijn een mooie mix van twee- en driekamerappartementen, luxe lofts en enkele penthouses. De afmetingen variëren van zo’n 50 tot 170 vierkante meter en elke woning heeft een buitenruimte in de vorm van een balkon, loggia of Frans balkon.

Het uit 1977 stammende gebouw bevindt zich in het centrum van Den Bosch, vlakbij het centraal station en heeft hiermee een ideale ligging voor haar nieuwe bewoners.
In stedenbouwkundig opzicht is er voor gekozen het gebouw meer op het zuidelijk gelegen Emmaplein te oriënteren en monumentaler op dit plein te richten. De entree aan het plein is statig, refererend naar de kerk die hier oorspronkelijk stond (de H. Leonarduskerk, gesloopt in 1973). Aan de achterkant, westzijde, is er een meer terrasachtige structuur aan het gebouw gegeven.

De ‘kroon’ waar de penthouses zijn gesitueerd, heeft een geheel eigen uitstraling met veel glas en een aluminium gevelafwerking. De jumbo ruiten voor deze kroon zijn rechtstreeks vanaf de vrachtauto in de kozijnen geplaatst.

De gevels zijn opgebouwd uit lichte baksteen met bronskleurige hoogwaardige Reynears aluminium kozijnen. Door de toepassing van het slanke SL 38 kozijnprofiel is er een klein oppervlakte aanzicht en daarmee nog beter panorama zicht op het stadscentrum. Voor een maximale daglicht toetreding zijn er, speciaal voor dit project geteste, hoge draaikiepramen van 2800mm+ toegepast.

De combinatie van het SL 38, CP 155 profiel en de typische verticaal georiënteerde (Bossche) detaillering geven het gebouw een klassieke uitstraling.

Het ontwerp voor deze herontwikkeling is gemaakt door Houben / Van Mierlo architecten in samenwerking met Diederendirrix, Eindhoven.

Meer informatie op: http://www.houbenvanmierlo.nl/werk/transformatiebrabantsdagblad/

Projectinformatie

Sector: Seriematige woningbouw
Project: Transformatie Brabants Dagblad
Plaats: 's - Hertogenbosch
Datum oplevering: 01-07-2017

Reynaers systemen:
SL 38 / CS 59AD / CS 77FP (EW30-NL) kozijnserie & CP 155 schuifserie

Gebruikte kleur(en):
Brons Geanodiseerd VB6/A20/C32

Oppervlakte (m2): 7500 m2

Gerealiseerd door:
Houben / Van Mierlo, Facédo

Deel dit project via


Andere inzendingen  Binnen de sector Seriematige woningbouw