Er is volop gestemd op de 10 genomineerde projecten voor de Reynaers Projectprijs 2022. U kunt nu niet meer stemmen. Momenteel worden alle stemmen geteld. Binnenkort maken we de winnaar bekend.

Negen Heren

De Twee Snoeken heeft negen grondgebonden woningen ontworpen in het centrum van ’s-Hertogenbosch. De woningen zijn voorzien van tuintjes en parkeerplaatsen, begrensd door de Hinthamerstraat en de Zuid-Willemsvaart. Een uniek project! Je krijgt namelijk niet iedere dag de kans om een stukje Bossche binnenstad te ontwerpen.

Het project is gevormd door hedendaagse problematieken als regenwaterafvoer, biodiversiteit en duurzame energie. Om piekregen te kunnen afvangen, hebben we een gedempt deel van de Dieze geopend. Hierdoor kan het regenwater op de locatie worden gehouden. Planten die in vochtige omgevingen groeien, komen hierdoor weer terug. Ook zijn er in de gevels nestkasten voor vogels gebouwd. Zo ontstaat er flora in de Dieze en fauna in de gevels. Nu de historische steeg ‘Achter de Exters’ en de Dieze weer zijn geopend en samenkomen op het nieuwe centrale pleintje is dit gebied zorgvuldig geïntegreerd in het stedelijke weefsel.

Het nieuwbouwplan en de stedenbouwkundige context van de oude binnenstad hebben een belangrijke wisselwerking. Er is voor gekozen om de historische voorgevels van de oude gebouwen aan de Zuid-Willemsvaart te behouden. Het overblijfsel van de panden is volledig opnieuw verrezen. Bij het ontwerpen van de nieuwe gevels aan deze zijde is er heel bewust gekozen voor een wat meer traditionele uitstraling met donkere stenen. De woningen aan het binnenterrein hebben juist een moderner karakter met een lichte steen en een wat informelere gevelcompositie. Zo zijn er afhankelijk van de ligging van de woningen verschillende architectuurstijlen toegepast.

De keuze in toe te passen kozijnen is specifiek afgestemd op deze verschillende ontwerpstijlen. Passend bij het historische karakter van de panden aan de Zuid-Willemsvaart hebben we in die woningen houten kozijnen ontworpen. De profilering is gebaseerd op de profilering van historische kozijnen. In de meer moderne woningen aan het binnenterrein wilden we juist eigentijdse aluminium kozijnen met slanke profielen toepassen. Daardoor zijn we bij de SL 38 van Reynaers uitgekomen. Met de CS 77 Hidden Vent hebben we een kozijn toegepast met een verborgen raamvleugel. Dit zorgt ervoor dat het kozijn en het raam worden verborgen achter het metselwerk. Alle kozijnen in dit bijzondere project zijn gepoedercoat.

Projectinformatie

Sector: Seriematige woningbouw
Project: Negen Heren
Plaats: ‘s-Hertogenbosch
Datum oplevering: 01-12-2020

Reynaers systemen:
SL 38 Cubic, CS 77 Hidden Vent

Gebruikte kleur(en):
RAL 7047

Oppervlakte (m2): 2.044m2

Gerealiseerd door:
De Twee Snoeken

Deel dit project via