Par'Course

In het hart van het heuvelachtige Zuid-Limburg in de gemeente Valkenburg vind je belevingscentrum Par’Course. Hier vormen verschillende gebouwen een mixed-use omgeving bestaande uit een gastronomisch centrum in een oude monumentale brouwerij, een wieler- en sportcentrum met het Shimano Experience Center en het Mercure Hotel. MoederscheimMoonen was in opdracht van projectontwikkelaar Wyckerveste verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp en de gebouwontwerpen.

Een gebied met geschiedenis
Het terrein van de oude Leeuw brouwerij heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar 1820. De nu rijksmonumentale watermolen werd in eerste instantie aan de Geul geplaatst voor een buskruit fabriek. Jaren later in 1875 werd de molen ingezet voor papier en in 1886 werd het terrein ingezet als bierbrouwerij. In 2005 vertrok de brouwerij, met diverse littekens in de gebouwen bleef het terrein verwaarloosd en vervallen achter.

Het stedenbouwkundig concept
Het gebied is nieuw leven ingeblazen onder de naam Par’Course en rust op twee pijlers; gastronomie en de wielersport; twee belevingswerelden die direct zijn verbonden met wielerhoofdstad Valkenburg en het bourgondische Limburg. MoederscheimMoonen creëerde een stedenbouwkundig concept waarbij het nieuwe programma niet één gebouw zou worden maar een echt stukje Valkenburg inclusief sfeervolle straatjes en pleinen.

De oude brouwerij als landmark
De brouwerij heeft een belangrijke plek in het concept van Par’Course. Het gebouw dat toekomstige horeca-concepten gaat huisvesten is de oorsprong van het voormalige fabrieksterrein. Tussen de monumentale brouwerij en de bakstenen hallen is het gebouw uitgebreid met een modern volume dat gepositioneerd is op de betonnen kolomkoppen van de verwijderde silo’s. De uitbreiding heeft een groot venster gericht op de meanderende geul en vormt samen met het verticale herkenningspunt een landmark in het gebied. De gevel van dit nieuwe volume bekleed met rechthoekige platen van geadoniseerd roodbruin strekaluminium. De overige delen van de brouwerij zijn teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Hier en daar zijn gerichte sneden in de gevel gemaakt die het gebouw geschikt maken voor horeca.

Het Shimano Experience Center
Het meest centraal gelegen gebouw van Par’Course is het Shimano Experience Center. Het Experience Center is dé plek van Shimano waar bezoekers in aanraking komen met de wieler, hengel-, en roeisport. Ook huisvest het gebouw een fietskledingwinkel, een coachingcentrum, sportschool en een conferentieruimte. Het gebouw is het meest moderne gebouw in het gebied en communiceert in materialisatie met de uitbreiding van de brouwerij. De plint is volledig van glas en laat de bovengelegen volumes zweven. De gevel is gemaakt van geadoniseerd strekaluminium. In het gebouw staat merkbeleving centraal. In het heldere casco is door Shimano een levendig en fris interieur ontwikkeld dat in het teken staat van ontdekken en beleven.

Mercure Hotel
Op het meest oostelijke deel van Par’Course vind je het hotel. De hoofdvorm van het gebouw is meanderend en speelt op die manier een grote rol in het stedenbouwkundig concept. Het gebouw volgt de kromming van de Geul en creëert door de haakse hoek twee pleinen: het hoofdplein en het entreeplein van het hotel. Het gebouw heeft een traditionele hoofdvorm kap gekregen en een warme en verfijnd ontworpen houten gevel.

Projectinformatie

Sector: Utiliteitsbouw
Project: Par'Course
Plaats: Valkenburg
Datum oplevering: 01-01-2020

Reynaers systemen:
CW-50 vliesgevel bij Shimano Experience Center, Mercure Hotel en Cycle Center. CS-77 deuren Brouwerij SL-38 draaikiep ramen Mercure Hotel SL-38 kozijnen Cycle Center

Gebruikte kleur(en):
Zwart

Oppervlakte (m2): 15.000 m2m2

Gerealiseerd door:
MoederscheimMoonen Architects

Project downloads

Deel dit project via