Kindcentrum IJsselmonde

Een lichtpunt in een rauwe Rotterdamse wijk. Dat is het Kindcentrum IJsselmonde dat No Label eind 2021 heeft opgeleverd. Het huisvest een school voor regulier en speciaal basisonderwijs, kinderopvang en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Deze plek vroeg om een warm welkom – niet alleen voor kinderen, maar ook voor hun ouders en buurtbewoners.

Het nieuwe thuis van zo’n 500 leerlingen aan de Heindijk in Rotterdam straalt warmte uit door de lichte kleuren, het vele hout en het glas rondom. Door de hoge glazen gevels kijk je vanuit de wijk direct naar binnen. Zo maakt het gebouw gelijk verbinding met de buurt. Verder sluiten de maat en schaal goed aan bij de bebouwing in de omgeving.

Voor het ontwerp ging No Label terug naar de basis die stedenbouwkundige Van Drimmelen in de jaren ’60 heeft gelegd: groen voor verschillende doelen en leeftijden, bevorderen van sociale interactie, en een sfeer van ontspanning. Deze drie waarden heeft No Label vertaald in het ontwerp van de buitenruimte, het gebouw én het interieur. Iedere leeftijdsgroep heeft eigen ruimtes, het gebouw nodigt uit tot ontmoeting en oogt huiselijk. Bezoekers worden ontvangen aan de balie. De ontvangstruimte loopt door in de open keuken met bar en zitjes in de dubbelhoge aula. Het concept is consequent doorgevoerd van de wijk tot en met de inrichting. Meerdere meubels zijn bijvoorbeeld onderdeel van de architectuur, zoals de boekenwand die in de houten trap is geïntegreerd.

Juist in deze wijk die hard is voor opgroeiende kinderen, wilde No Label een pareltje maken. Een vriendelijk en open gebouw met royale buitenruimtes om veilig te spelen. Door de grote overstekken en gaanderijen is het ook op de verdieping mogelijk om buiten les te krijgen. Tegelijk voorkomen ze dat het zonlicht hinderlijk binnenvalt. Dat houdt het binnenklimaat aangenaam voor onderwijs, op een natuurlijke manier. Het gebouw is zeer duurzaam en bijna energieneutraal, met onder meer zonnepanelen op het dak en warmteopslag in de bodem.

Het ontwerp past bovendien naadloos in de pedagogische visie van de school. Die is vernieuwend: er zijn geen traditionele klaslokalen. In plaats daarvan werkt KC IJsselmonde met units van zo’n honderd leerlingen. De school kiest hiervoor om de kinderen in deze wijk zelfredzaam te maken en executieve vaardigheden bij te brengen, zoals plannen, concentreren, samenwerken, omgaan met emoties en leren leren. De omgeving nodigt daartoe uit. De leerlingen werken in verschillende ruimtes en samenstellingen.

No Label ontwikkelde daarvoor flexibel te gebruiken ruimtes, hoeken en zitjes. Tussen de eigen ruimtes van de units en de gemeenschappelijke ruimtes kwamen ‘houten doosjes’. In deze goed geïsoleerde stilteruimtes kunnen kinderen zelfstandig werken, maar ook worden er gesprekken gevoerd met ouders of hulpverleners. De aula is dan weer te koppelen aan het speellokaal, zodat er een grotere centrale hal ontstaat voor voorstellingen of wijk- en ouderavonden. Daarnaast zijn de ruimtes voor CJG en voor- en vroegschoolse educatie tússen de onderwijsruimten geplaatst, wat het gebruik van de voorzieningen bevordert. Alles in het ontwerp draagt bij aan de natuurlijke ontwikkeling van kinderen.

Of zoals KC IJsselmonde het zegt: ‘Het gebouw is onze spiegel. Past het niet in het gebouw, dan past het niet in onze visie.’

Projectinformatie

Sector: Utiliteitsbouw
Project: Kindcentrum IJsselmonde
Plaats: Rotterdam
Datum oplevering: 01-12-2021

Reynaers systemen:
SL 38 classic

Gebruikte kleur(en):
RAL 9007

Oppervlakte (m2): 3220m2

Gerealiseerd door:
No Label architectuur stedenbouw interieur

Project downloads

Deel dit project via