Villa Hoefsevonder

De Hoefsevonder haalt de natuur naar binnen

Bij Villa de Hoefsevonder in Berlicum zijn wonen en buitenleven onlosmakelijk met elkaar verbonden. Architect Annemariken Hilberink en haar team bedachten een constructie waarbij een glazen pui van 6 meter zorgt voor een optimale beleving van het landschap. “Deze woning is vanuit iedere hoek spannend.”

Kwakende kikkers, bijen op zoek naar nectar en reeën die dartelen door het Brabantse coulissenlandschap. Villa de Hoefsevonder bevindt zich te midden van de natuur. Om die landschappelijke kwaliteiten optimaal te benutten werd de villa uitgerust met alle kwaliteiten die passen op een dergelijke locatie. Annemariken Hilberink van HILBERINKBOSCH Architecten wilde een woning ontwerpen die probleemloos opgaat in het landschap. “De opdrachtgevers zochten een droomwoning waar ze voor langere tijd kunnen blijven wonen. Daarnaast lag er een opdracht om de unieke eigenschappen van het landschap te benutten. Zo grenst de villa aan een natuurgebied en is in de verte het provinciehuis van Brabant zichtbaar. Dat betekent dat de zichtlijnen en kozijnverdeling in dit project van groot belang zijn.”

Gelijk niveau

De locatie is voor HILBERINKBOSCH Architecten geen onbekend terrein. Het architectenbureau zit er praktisch om de hoek. “Dat maakt het wel extra leuk en persoonlijk,” vertelt Hilberink. “Het past niet om in deze omgeving een strakke, witte blokkendoos neer te zetten. We hebben daarom bewust gekeken naar stijl en vorm van omliggende boerderijen. Het gaat om een kavel in een nieuw landgoed van 6 hectare die oorspronkelijk vrij laag lag. Dit is opgelost door de kavel op te hogen met zand dat vrijkwam bij het uitgraven van de zwemvijver. Hierdoor is de woning 50 centimeter boven het maaiveld getild. Je kijkt niet op het landschap, maar je ervaart het vanuit dezelfde hoogte. De natuurbeleving is hierdoor nog intenser.”

Klimaatbewust

De bewoners zijn echte natuurliefhebbers en zijn vaak buiten te vinden. Hiermee is volgens HILBERINKBOSCH Architecten bij het ontwerp rekening gehouden. “We hebben aan de zuidzijde en de kopse kant een terras gecreëerd. De eethoek is zo geplaatst dat je hier lang avondzon hebt en lang buiten kunt zitten. Het dak kent een brede overstek. Zo ontstaat er in de zomer schaduw en wordt het binnen niet te warm.” Verder is de woning voorzien van een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Op de eerste verdieping werd een werkruimte gerealiseerd. De zijgevels zijn opgetrokken uit houten Cape Cod panelen. Om meer reliëf te maken in de houten gevel is er gewerkt met breedteverschillen tussen de houtlagen.

Esthetische agenda

Op de hoek van het huis werd de glazen wand 6 meter hoog. Er werd een drievoudige haard gemaakt in de hoek van de wand. Hilberink legt uit: “Het is prettig dat de opdrachtgever ook een esthetische agenda heeft. De bewoners wilden niet dat er verspreid over het dak verschillende rookafvoeren zichtbaar zouden zijn. Daarom hebben we drie haarden rondom één centraal punt geconcentreerd. Een buitenhaard op de kopse kant, een haard in de woonkamer en een kachel in de zithoek.” HILBERINKBOSCH Architecten beschouwt het als een voorrecht om een huis te kunnen ontwerpen op een dergelijke locatie. Toch waren er ook uitdagingen. Het oppervlak van het huis bijvoorbeeld. “Het is een ruim huis. Toch wilden we niet dat de bewoners zouden verdwalen in hun woning. Door de grote raampartijen over de breedte en hoge kozijnen aan de kopse kant voelt het heel ruimtelijk. Terwijl het vloeroppervlak niet overdreven groot is. Dankzij de slanke profielen van Reynaers Aluminium ervaar je de omgeving optimaal. Zo heb je bijvoorbeeld vrij zicht op het Brabants provinciehuis. Deze kozijnen werden geplaatst door Aluminiumbouw d’n Boeij.”

Niet verdwalen

HILBERINKBOSCH Architecten wil niet spreken van een eigen stijl qua architectuur. Wel kijkt zij altijd hoe ze de opdrachtgever kan blijven verrassen met haar ontwerpen. “Er zijn meerdere plekken gecreëerd die spannend blijven. Wie het terrein oprijdt, komt uit bij een soort besloten hofje met weinig raampartijen. Het huis geeft dan nog niet al zijn geheimen prijs. Wie de woning betreedt, ervaart opeens de overvloed aan licht en ruimte en kijkt recht de natuur in. Ook is er achter de openhaard een zithoek gecreëerd die zorgt voor intimiteit. Deze is ook af te sluiten met een schuifdeur. Wie goed naar de dakpannen kijkt ziet dat ze vervaardigd zijn uit vlakke keramische leien. Dat geeft een haast geschubd effect. Het zijn de details die het hem doen. Op die manier blijft het huis boeien.”

 

 

 

Projectinformatie

Sector: Particuliere woningen
Project: Villa Hoefsevonder
Plaats: Berlicum
Datum oplevering: 01-01-2021

Reynaers systemen:
SL38 cubic / CP155

Gebruikte kleur(en):
C34

Gerealiseerd door:
HilberinkBosch architecten, Aluminiumbouw d'n Boeij

Deel dit project via