Villa Dorpsrand

Deze villa van ruim 1160 m3 is gebouwd op een ruimte-voor-ruimtekavel aan een typisch Brabantse dorpsrand. Het perceel grenst direct aan het landelijk gebied met karakteristieke boerderijen. Het ontwerp van deze woning is passend bij die landelijke sfeer en de reeds aanwezige woningtypes.

Om voldoende doorzichten en openheid tussen de bebouwing te behouden, was in het bestemmingsplan een terugliggend en verspringend bouwblok aangegeven. Van de vorm daarvan is optimaal gebruik gemaakt in het ontwerp van de woning, die deze contouren volgt. En doordat de woning verder van de weg af ligt, is met de tuin een stukje natuur ingericht waarbij de bestaande bomen gehandhaafd konden blijven en de waterloop een betere ecologische waarde heeft gekregen. Door de combinatie van een wadi en de waterloop komt ook de afkoppeling van hemelwater ten goede aan de natuur.

Ontwerp
De indeling van de villa is gericht op de openheid van het gebied eromheen. De gesloten noord-westzijde geeft geborgenheid, terwijl door de glazen zuid-oostzijde de ruimtes overgaan in de tuin. Langs de gehele zuid-oostgevel verbindt een ‘looproute’ de in open verbinding met elkaar staande ruimtes. De vele zichtlijnen maken de grote woning toch erg overzichtelijk.

Energie nul
De villa is ‘Energie nul’ en All-Electric gemaakt. Een aardwarmtepomp zorgt voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. Het aantal van de in het dak geïntegreerde pv-panelen is afgestemd op de behoefte voor woninginstallaties en consumptief gebruik van de bewoners.
De ventilatie is uitgevoerd als CO2-gestuurde balansventilatie met warmteterugwinning. En alles in de woning is elektronisch te regelen via een uitgebreid domoticapakket.

Samenwerking opdrachtgever
Om tot het voor onze opdrachtgever meest gewenste resultaat te kunnen komen, zijn we samen met hen aan de slag gegaan. Tijdens het traject vanaf het eerste ontwerp tot en met de nazorg na oplevering is er veelvuldig overleg en afstemming geweest.

“Ik wist niet dat er zoveel met de bouw gemoeid was. Maar ik heb heel veel geleerd. Alle keuzes zijn goed onderbouwd en overwogen. We zijn heel trots en blij met het resultaat”, aldus onze opdrachtgever.

Betrokken partijen
Aannemer: Bouwbedrijf Willem Verbakel B.V.
Aluminium kozijnen: Gruijters Alumium B.V.
Fotografie: Jaro van Meerten - The Art Of Living Magazine

Projectinformatie

Sector: Particuliere woningen
Project: Villa Dorpsrand
Plaats: Noord-Brabant
Datum oplevering: 01-07-2019

Reynaers systemen:
SL 38 CP 155

Gebruikte kleur(en):
RAL 9011

Gerealiseerd door:
LA Architecten Ingenieurs

Deel dit project via