AVEC

Stadse vitrine in creatief Veemarktkwartier Tilburg

In het centrum van Tilburg ontwierp Jacq. de Brouwer van Bedaux de Brouwer architecten een kantoorgebouw annex showroom voor het creatieve bedrijf AVEC. De gevels zijn grotendeels vormgegeven als een grote vitrine die de producten en werkzaamheden etaleert. Grote vierkante ramen lijken zo uit het donkere metselwerk gesneden. De slanke aluminium raamprofielen zijn bijna onzichtbaar achter bakstenen kaders weggedetailleerd.
 
Creatief Veemarktkwartier
In het Tilburgse Veemarktkwartier zijn de laatste tijd ruim 30 creatieve bedrijven gevestigd. Deze clustering is erop gericht dat de creatieve ondernemers elkaar inspireren, stimuleren en versterken. De ontwikkeling van het gebied is mede ondersteund door het Rijk en de Provincie Noord-Brabant en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. 
AVEC past prima in het genoemde profiel. Het is een creatieve onderneming die hobbyproducten ontwerpt en ontwikkelt voor bekende winkelketens, zoals de Hema, Xenos, Blokker, Kruidvat, e.a.
Daarom wilde het bedrijf ook verhuizen vanuit Waalwijk naar het centrum van Tilburg, op loopafstand van enkele van haar afnemers.
 
Stadse vitrine
De essentie van het ontwerp van Bedaux de Brouwer architecten is om het gebouw vorm te geven als stadse vitrine die het contact tussen binnen en buiten versterkt. Vanuit het gebouw hebben de medewerkers van AVEC zicht op de aanliggende historische binnenstad. Vanaf de straten rondom zien passanten de dynamische maak- en ontwerpwereld van AVEC.
Het gebouw telt vijf lagen en op elke laag geven grote vensters van vloer tot plafond zicht op de activiteiten binnen. Architect Jacq. de Brouwer over deze keuze: “Wij hebben de wens van AVEC, een open en modern kantoor, redelijk letterlijk genomen. Het is een open vitrine geworden, waardoor de interactie tussen buiten en binnen is gemaximaliseerd. Het gebouw is een vitrine die ’s avonds oplicht als een lampion. Een vitrine, waardoor de binnenwereld van het ontwerp- en ontwikkelbedrijf zich toont aan de Tilburgse binnenstad.”
Drie gevels zijn dus heel open, de vierde gevel grenst aan de naastgelegen Tivoliparkeergarage en is gesloten.
 
Minimalisme
Het ontwerp is minimalistisch. Materialen en kleuren, kaders en lijnen zijn tot een minimum beperkt. Resultaat hiervan is een strak gedetailleerd gebouw dat een rustige, bijna serene achtergrond vormt voor het vrolijke interieur. Daarom heeft De Brouwer ook gekozen voor Reynaers profielseries met een heel rank uiterlijk: “Die slanke aluminium profielen hebben we vervolgens weggewerkt achter de contouren van het metselwerk, om het beeld van grote glasvlakken te optimaliseren.” Gevelbouwer Mondana heeft de kozijnen secuur geconstrueerd en geplaatst.
Bij een vitrine horen grote glasplaten, niet onderbroken door borstweringen, draaiende delen of uitzetraampjes. De gebruiker wilde wel de mogelijkheid hebben om frisse lucht via te openen ramen naar binnen te laten stromen. Om te voorzien in deze behoefte, zijn naast enkele vierkante vensters smalle roosters geplaatst voor naar binnen draaiende ramen. Die roosters bestaan uit metalen platen met ronde perforaties. De Brouwer: “Het zijn inbraakveilige oplossingen, die desgewenst nog kunnen worden aangevuld met horren, om insecten buiten te houden.”
De antracietkleur van het gevelmetselwerk legt een link naar het kleurgebruik van de nabijgelegen Tilburgse Poptempel 013. De donkere baksteen is kleurvast dus bij een eventuele uitbreiding of verbouwing kan dezelfde steen toegepast worden.
 
Interieur
Het interieur is vormgegeven door i29 interior architects. Op de begane grond is de showroom met allerhande knutsel- en handwerkproducten. Aan de Veemarktstraat is een vide van twee lagen hoog. Hoge schotten, met daarop een plakfolie met eigen ontwerpschetsen, moeten voorkomen dat mensen vanaf de straat de showroom als winkel ervaren. Niet het grote publiek, maar inkopers van creatieve producten voor winkelketens zijn de klanten van AVEC.
Ook op de hogere verdiepingen staan voorbeelden van wat je allemaal met de producten kunt maken. Daar zijn de afdelingen voor ontwerp, productontwikkeling, grafische vormgeving, IT, marketing etc. In alle ruimtes ervaar je de grote ruimtelijkheid van de vensters van vloer tot plafond.
 
Uitzicht op de stad
Op de derde verdieping is het bedrijfsrestaurant met schuifpuien naar een groot terras aan de zijde van het historische centrum. Vanaf het terras en vanuit de hogere verdiepingen hebben medewerkers en bezoekers van AVEC aan alle kanten een prachtig uitzicht over Tilburg.
Het gaat goed met het bedrijf, het aanvankelijk heel ruime jasje wordt steeds krapper. De kantoorvloeren worden steeds verder ingevuld met werkplekken voor het groeiend aantal medewerkers. 

Prefab
De nieuwbouw is gerealiseerd door Van de Ven Bouw en Ontwikkeling, die meer projecten in het Veemarktkwartier ontwikkelt, zoals het naastgelegen creatieve bedrijfsverzamelgebouw De Plint. Door gebruik van prefab componenten kon het gebouw binnen een half jaar worden verwezenlijkt.

 

Projectinformatie

Sector: Utiliteitsbouw
Project: AVEC
Plaats: Tilburg
Datum oplevering: 01-05-2015

Reynaers systemen:
Reynaers CS59-AD, CS68, CP130 monorail

Gebruikte kleur(en):
ON-00-21

Oppervlakte (m2): 2013m2

Gerealiseerd door:
Bedaux de Brouwer Architecten BV BNA

Project downloads

Deel dit project via