Laar en Berg

Scholengemeenschap Laar en Berg is gehuisvest in een karakteristiek jaren '70 gebouw aan de rand van Laren. De plattegrond van het gebouw bestaat uit een aantal geschakelde bouwdelen met ieder een eigen functie, ori├źntatie op de zon en het buitenterrein. De no nonsense architectuur laat zich kenmerken door repeterende elementen in combinatie met enkele zorgvuldig geplaatste verbijzonderingen. Metselwerk, gewassen grindbeton en grote houten puien maken de tijdsgeest compleet.
Om in het groeiende leerlingaantal te kunnen voorzien is een uitbreiding ontworpen met plaats voor 4 groepsruimten en werkplekken. De uitbreiding is als zelfstandig bouwdeel voorzichtig tegen een vleugel gezet. Zo kan de bestaande gang gebruikt kan worden voor de ontsluiting van de lokalen en is het oppervlak maximaal ingevuld met onderwijsruimte. De uitbreiding is op kolommen gezet om enerzijds de begane grond licht te houden en anderzijds een overdekte buitenruimte aan het terrein toe te voegen. Bovendien vormt de uitbreiding zo een buffer tegen de opwarming van de bestaande lokalen.
De weliswaar eigentijds vormgegeven uitbreiding is in eenvoud en ritmiek geïnspireerd op de architectuur van het hoofdgebouw. Zo is een gelaagd maar harmonieus geheel ontstaan waarin bestaande en nieuwe kwaliteiten verenigd zijn.
Het materiaalgebruik is hier een lichtend voorbeeld van; er is uitsluitend gewerkt met duurzame en onderhoudsvrije materialen en het grondstoffengebruik is beperkt door lichtgewicht en demontabel te bouwen met aluminium kozijnen, houtskeletbouw, staalplaat en composiet elementen.

Projectinformatie

Sector: Utiliteitsbouw
Project: Laar en Berg
Plaats: Laren
Datum oplevering: 01-06-2020

Reynaers systemen:
CS77

Gebruikte kleur(en):
RAL 9004

Oppervlakte (m2): 281m2

Gerealiseerd door:
Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen

Deel dit project via