The Muse

Barcode Architects’ markante woontoren The Muse staat aan de Wijnhaven in het up-and-coming Maritiem District. Het programma legt de nadruk op ‘comfortabel wonen in de binnenstad’, met veel ruimte voor sociale interactie, vitaliteit op het maaiveld en functies die het wooncomfort van de bewoners optimaal ondersteunen.

The Muse verrijkt de skyline van Rotterdam met een nieuw, sculpturaal silhouet. De meer gesloten antraciete gevels vormen een donkere band rondom de toren. Deze gevels, met kleinere openingen die de appartementen van daglicht voorzien en voldoende privacy tegenover de nabijgelegen torens bieden, contrasteren schitterend met de ruime, helderwitte balkons aan de noord- en zuidkant. Door hun onderlinge verspringing hebben deze een dubbele hoogte en zorgen ze voor optimale daglichttoetreding in de appartementen. De balkons bieden alle appartementen royale buitenruimtes en kijken op het zuiden uit op de Maas en op het noorden op het stadscentrum.

Het ontwerp van The Muse benadrukt de verbinding met de straat door zijn uitnodigende en transparante plint. In de plint bevinden zich ook een karakteristieke centrale lobby en grote commerciële ruimtes, die de connectie tussen het volume en de stedelijke omgeving ondersteunen. De drielaagse parkeervoorziening is weliswaar bovengronds gerealiseerd, maar ligt aan de zijde van de Wijnhaven verscholen achter de appartementen. De woningen zijn een absolute toevoeging aan de verdere verlevendiging van de aanliggende kade.
Tussen de vijfde en achtste verdiepingen maakt het volume een herkenbare knik naar het noordwesten, waardoor het ruimte creëert tussen het eigen volume en Barcode Architects’ CasaNova, die momenteel wordt gerealiseerd. De torens worden verbonden door een grote, groene daktuin op de vijfde verdieping, die extra buitenruimte biedt voor de bewoners van The Muse en CasaNova. Doordat de daktuin niet op het dak van de toren, maar op het lager gelegen niveau vijf ligt, ontstaat er een interessante dialoog tussen de tuin en de stedelijke omgeving op maaiveld. Op deze vijfde laag zijn ook de gemeenschappelijke functies voor de bewoners van beide torens gesitueerd, zoals hotelkamers die bewoners voor hun gasten kunnen reserveren, een sportfaciliteit, een gemeenschappelijke werkruimte en een comfortabele keuken direct aan het dakterras.

Met de uitwerking van The Muse liep Barcode Architects voor op de ontwikkeling de Rotterdamse hoogbouwvisie die vorig jaar werd gepresenteerd. Tot 2040 moeten er in Rotterdam 50.000 woningen worden bijgebouwd. Verdichting door hoogbouw is een uitkomst, maar torenhoge anonieme volumes, waarin bewoners nauwelijks ervaren wie hun buren zijn, zijn een bezwaar. De focus op een bewonercommunity, levendigheid op de grond en vernieuwde stedelijke woonkwaliteiten maken het ontwerp van The Muse voor de Gemeente Rotterdam model voor de totstandkoming van deze visie. Zo is The Muse een belangrijk component van de bloei die de stad Rotterdam nu doormaakt.

Projectinformatie

Sector: Seriematige woningbouw
Project: The Muse
Plaats: Rotterdam
Datum oplevering: 01-06-2020

Reynaers systemen:
Reynaers CS77 (puien met ramen), Reynaers CW50 (vliesgevels), Reynaers CP155 en CP130 (schuifpuien), Reynaers CW50 speciaal (noordgevel begane grond – vierde verdieping)

Gebruikte kleur(en):
RAL9005 30% glans

Oppervlakte (m2): 20000m2

Gerealiseerd door:
Blitta, Barcode Architects

Project downloads

Deel dit project via