Splitlevel woning Capelle aan den Ijssel

Voor de nieuwbouw van deze hoekwoning heeft derksen|windt architecten een ontwerp gemaakt wat een krachtige aaneenschakeling van steeds veranderende ruimtes blijkt. En dat in een zeer fraaie combinatie van robuust en licht materiaalgebruik. Hiermee is een woonhuis ontstaan met een ruimtelijke kwaliteit die men normaal alleen ziet bij luxe villa’s of musea.

Het woonhuis ligt in een woonwijk in Capelle aan den IJssel, te midden van woningbouw zoals dit zoveel gebouwd is in de tweede helft van de vorige eeuw, en eigenlijk nog steeds gerealiseerd wordt in een variant daar op. Kenmerkende aaneengesloten huizen met twee woonlagen, een zolder onder een schuine pannenkap en een bakstenen gevel.
derksen|windt architecten zette de stip echter verder op de horizon: het moest het mooiste rijtjeshuis van Nederland worden van een kwaliteit die normaal niet behaald worden binnen deze typologie.
Het woonhuis is ontworpen vanuit de ervaring van de ruimtes. Deze in vrije hoogte veranderende zones zijn zoveel mogelijk open verbonden. Van leefkeuken naar souterrain en zitkamer, en van entree tot aan zolder. De overgangen tussen zones zijn voelbaar door hoogteverschillen, posities van ramen, zicht naar buiten en veranderend materiaal. Dit heeft geleid tot een woning met verspringende vloeren, gehuld in een robuust gevelmateriaal en dat alles binnen de kenmerkende bouwenvelop.

De gevel is een prachtige gedetailleerde schoon-betonnen gevel. Een steenachtig materiaal was een eis vanuit de gemeente, iets wat normaal gesproken resulteert in baksteen. Maar hier laat het eindresultaat zien dat er meer kan. De (door de architecten reeds lang gekoesterde liefde voor) Japanse en Zwitserse architectuur vormden de inspiratie voor betonnen gevels die een gevoel geven van textuur, van verfijning. Hier is dat ook gelukt, als men bij de woning is wil men de gevel aanraken.

De woning heeft een bodemwarmtewisselaar, geïntegreerde zonnepanelen als dak, en dat allemaal binnen een zeer goed geïsoleerde schil. Het gewicht van de gevel is gecompenseerd door innovatieve houten vloeren. Zo hebben de opdrachtgevers een robuust en onderhoudsvrij huis voor de toekomst, wat ook nog duurzaam is op alle vlakken waar mogelijk.

Projectinformatie

Sector: Particuliere woningen
Project: Splitlevel woning Capelle aan den Ijssel
Plaats: Capelle aan den Ijssel
Datum oplevering: 01-07-2020

Reynaers systemen:
CS 68 en CF68

Gebruikte kleur(en):
C32 brons

Oppervlakte (m2): 213m2

Gerealiseerd door:
derksen windt architecten

Project downloads

Deel dit project via