Er is volop gestemd op de 10 genomineerde projecten voor de Reynaers Projectprijs 2021. U kunt nu niet meer stemmen. Momenteel worden alle stemmen geteld. Binnenkort maken we de winnaar bekend.

Oceaanhuis

Mei heeft het Oceaanhuis aan de Westzeedijk in Rotterdam – in de volksmond ook wel bekend als Stokvis gebouw – nieuw leven ingeblazen. In opdracht van Waterford Investments & Vervat Vastgoed is dit Rijksmonument omgebouwd tot een uniek loftwoongebouw.



Geschiedenis

Het Stokvisgebouw was ooit het hoofdkwartier van Europa’s grootste handelsonderneming. Het Rotterdamse Stokvis en Zonen, in 1849 opgericht door een joodse familie, handelde in alle mogelijke producten; variërend van schroeven, hefbruggen, chemicaliën tot radio’s en bromfietsen (Zundapp en Puch).

Het pand aan de Westzeedijk, gebouwd in 1909, was ooit een ‘modern zakenpaleis’, met noviteiten als autopassages door het gebouw, een overdekte binnenplaats en een kantine met dakterras. Het gebouw raakt in de oorlog zwaar beschadigd en wordt tussen 1946 en 1948 vrijwel volledig opnieuw opgebouwd en krijgt het de huidige, zakelijker ogende gevel. Binnen in het pand blijven nog wel vooroorlogse elementen bewaard. In 1974 heeft de firma Stokvis het pand verlaten en zijn enkele wijzigingen doorgevoerd, zoals het dichten van de doorgangen naar de binnenplaats voor vrachtwagens en het grotendeels wijzigen van het interieur. Sindsdien is het gebouw door een veelheid aan instellingen en bedrijven in gebruik, zoals de Hogeschool, Politie en de Gemeente Rotterdam en heeft het pand de naam ‘Oceaanhuis’ gekregen. In 2002 heeft het gebouw de status van Rijksmonument verkregen.



Transformatievisie

Voorafgaand aan het ontwerpproces is een uitgebreide cultuurhistorische verkenning uitgevoerd. Dit onderzoek onthulde alle grote veranderingen die het Oceaanhuis in de afgelopen eeuw onderging. De zware beschadigingen door het bombardement van de

Royal Air Force in 1942, de aanpassingen in de gevels in 1948 en de verpaupering door langdurige leegstand. Het legde ook de kernwaardes van het voormalige zakenpaleis bloot, zoals de entreehal, de lift met houten deuren, de trappenhuizen en het tongewelf.

Door de bewogen geschiedenis zijn in het gebouw veel verschillende tijdslagen zichtbaar. En juist die verscheidenheid vormt het DNA van het Oceaanhuis en het vertrekpunt voor een weloverwogen transformatievisie. In het ontwerp van Mei is de kwaliteit van alle tijdlagen omarmd en zijn de Rijksmonumentale onderdelen, zoals de entree aan het Heiman Dullaertplein, de Gotische zaal en Tudor zaal en de kantine op het dak, intact gebleven. Met de transformatie naar een loftwoongebouw met moderne optopping heeft het Oceaanhuis een nieuwe waarde voor Rotterdam gekregen en hebben we, met respect voor het bestaande gebouw, een nieuwe tijdslaag toegevoegd.



Gevarieerd woonprogramma

Een grote ontdekking in de cultuurhistorische verkenning was de manier waarop in het oorspronkelijke Oceaangebouw de daglichttoetreding was geregeld. Een middengangcirculatie in combinatie met daklichthoven en vides in de vier hoeken voorzag het hele gebouw op een ingenieuze manier van daglicht. In 2016 waren deze lichthoven dichtgezet, maar voor Mei vormde dit de aanleiding om deze lichthoven en binnencorridor terug te brengen in het hedendaagse woningenontwerp.”

In de vier hoeken van het gebouw zaten oorspronkelijk lichthoven, die in laatste decennia dicht waren gezet en hun functie hadden verloren. In het ontwerp van Mei zijn deze lichthoven weer hersteld en transparant gemaakt. Door deze vier lichthoven in de plattegrond middels een binnengang aan elkaar te koppelen en aan weerszijden woningen te maken ontstaan er twee ringen aan woningen: een binnenring en een buitenring. De woningen aan de binnenring liggen direct aan de binnentuin, het voormalige atrium. Het atrium werd oorspronkelijk gebruikt voor het laden en lossen van vrachtwagens voor de fabriek, en is omgevormd tot een unieke binnentuin, toegankelijk voor de bewoners. De woningen in de buitenring hebben prachtige monumentale hoge plafonds, tot wel 5 meter hoogte, met afgeronde plafondaansluiting en monumentale raamindelingen.

Overal volgt de typologie van de woningen de lijnen van het monument. Dit leidde als vanzelf tot een aantrekkelijke differentiatie van ca. 200 woningen, variërend van 50 tot 250 m2, en van gezinsappartementen tot studio’s, lofts, hoekappartementen, woon-werkappartementen en penthouses. De doelgroep is jongwerkende starters voor kleinere woningen, doorstromers en jonge stellen al of niet met jonge kinderen.



Nieuwe tijdlaag

De monumentale trappenhuizen worden gebruikt om de woningen te ontsluiten en ook om de nieuwe woningen op het dak te bereiken. Deze penthouses zijn georganiseerd rondom de bestaande lichthoven en zijn voorzien van een dakterras over de volledige breedte.

De laag die deze tijd vertegenwoordigt, bevindt zich op de top van het gebouw. De optopping ligt Iets terug ten opzichte van de gevel, waardoor deze in alle bescheidenheid is onttrokken aan het straatbeeld. De penthouses voegen zich subtiel tussen de bestaande historische elementen, zoals de lichthoven, de koepel van het atrium en vormen een meanderend en sympathiek daklandschap van hofjes.

De buitengevels van de dakopbouw zijn uitgevoerd in een goudgele, gevouwen aluminium gevelbekleding. Deze materialisering en verfijning in detaillering verwijzen naar het plaatbewerkingsbedrijf Stokvis en sluiten heel goed aan bij de warme, donkere bakstenen en de sluitsteen van beton. Het goudgele aluminium zetwerk komt op diverse plaatsen terug in het interieur van de gemeenschappelijke ruimten, zoals bij de omlijsting van de liften.

Het binnengebied van de dakopbouw is afgewerkt met houten gevelbekleding die aansluit bij de warme uitstraling van het bestaande metselwerk. Binnen de opbouw ring worden hofjes gecreëerd rondom de lichtkappen. Bewoners kunnen deze hofjes zelf vergroenen waardoor het dek verbonden wordt met het groene atrium en tuin op het zijterrein.



Community building

De ontwerpen van Mei kenmerken zich door duurzame en toekomstbestendige oplossingen die het ontstaan van communities stimuleren. De concepten baseren zich op thema’s als inclusie, diversiteit, dichtheid, duurzaamheid, flexibiliteit, gezondheid en welzijn. WEST507, zoals het Oceaanhuis sinds oplevering heet, is een loftgebouw met ca. 200 woningen, dat zich onderscheid op het gebied van architectuur en identiteit en daarmee de betrokkenheid van de bewoners en gebruikers vergroot.

In het ontwerp van WEST507 zijn de monumentale ruimten benut voor gemeenschappelijke functies, die de community van WEST507 dienen. De klassieke Tudorzaal en Gotische zaal, voorheen de directiekamers van de firma Stokvis, worden onder meer gebruikt voor vergaderingen, overleggen, flex-werkplekken voor bewoners etc. De Julianazaal, een ruim en rijk gedetailleerde zaal boven de hoofd entree en voorheen de toonzaal van de innovaties van firma Stokvis, is gerenoveerd en wordt gebruikt als gemeenschappelijke ruimte voor onder meer een bibliotheek en ruimte voor conferenties/lezingen.

Projectinformatie

Sector: Renovatie
Project: Oceaanhuis
Plaats: Rotterdam
Datum oplevering: 01-01-2020

Reynaers systemen:
CP130

Gerealiseerd door:
Intal

Deel dit project via