Woonhuis regio Utrecht

Robuuste villa tussen bos en heide

 
In een bosrijke omgeving aan de rand van Zeist staat een gloednieuwe strakke villa. Bijzonder aan dit woonhuis is dat het zowel binnen als buiten is uitgevoerd in schoonbeton. Riante raampartijen en beschutte terrassen zorgen voor een intense relatie tussen huis en omgeving. Het ingetogen ontwerp is van Peter Keijsers, architect bij Bedaux de Brouwer Architecten. 
 
De villa is gebouwd op de grens van dorp en landschap, midden in de natuur tussen bos en heide. Op de kavel en in de directe omgeving zijn veel bomen blijven staan, zo is het bosrijke karakter behouden. De bewoners willen het landschap rondom door laten lopen tot aan het huis. Tussen de dennenbomen komt een beplanting van heide en lage bessenstruikjes en een kronkelend zandpad. De ervaring van de natuur is zo nog directer.
 
Riant uitzicht
Het woonhuis telt twee lagen, waarvan de onderste half verdiept is verzonken in de grond. Architect Peter Keijsers vertelt waarom: “Het gebouw heeft een behoorlijk volume en door een groot deel ondergronds te bouwen, oogt het minder volumineus. Ook de beleving van de omliggende natuur is zo vanaf beide niveaus specialer.”
De verhoogde woonlaag heeft met drie zijden terrassen. Aan de zuid- en westzijde van het huis beschutten grote overstekken de terrassen en riante raampartijen. Door de hogere ligging hebben de bewoners vanuit de woonvertrekken en vanaf de terrassen een prachtig uitzicht op bos en heide. De grote puien en schuifdeuren versterken de beleving van de omliggende natuur.
De ruime living aan de achterkant van de woning heeft aan twee zijden glazen puien. Verder naar voren worden de ruimten meer gesloten en geborgen.
 
Chillen, koken en eten
“Aan de straatzijde van het huis is een chillruimte voor de kinderen. De gevels zijn hier gesloten, op een smal venster van vloer tot plafond na. Hierdoor hebben de bewoners veel privacy, maar kunnen ze toch contact houden met de straat”, aldus Keijser. Dat smalle raam vormt het einde van een lange zichtlijn door de hele lengte van de villa.
De eetkeuken is het centrale punt in de woning, vlakbij de entree en de trap naar beneden en tussen woonkamer en chillruimte in. Aan een zijde heeft deze ruimte grote glaspuien naar het terras.
 
Aluminium puien
De aluminium panoramapuien van Reynaers (CS77) zijn strak gedetailleerd. Keijsers: “De profielen vallen zo veel mogelijk weg in wanden en vloeren. De tussenstijlen zijn geminimaliseerd, om het panorama zo min mogelijk te onderbreken. De ruimte lijkt hierdoor onbelemmerd door te lopen van binnen naar buiten.” De aluminium louvres kunnen naar wens de privacy verzorgen. Alconstrux Aluminium heeft de kozijnen samengesteld en geplaatst. Als afwerking heeft de architect gekozen voor structuurlak in kwartsgrijs: “Deze kleur past mooi bij de bomen rond het huis. De zandstructuur sluit aan bij de ruwheid van het beton.” De verfijnde en strakke detaillering van kozijnen en louvres vormen een mooi contrast met het robuuste beton.
 
Basic uitstraling
De betonnen binnen- en buitenschil van de woning zijn ter plaatse gestort. Dit vroeg om een zorgvuldige detaillering en intensieve afstemming met constructeur en aannemer. Plaatnaden en conusgaten zijn nauwkeurig bepaald en met de bekistingsaannemer afgestemd. Het binnen- en buitenspouwblad zijn gelijktijdig gestort in bekistingswanden waarin de isolatie in het midden was opgenomen.
De oneffenheden in het beton zorgen samen met de dilataties, bekistingsplaatnaden en conusgaten voor detail en textuur in de gevels. Het beton geeft het woonhuis een pure, basic uitstraling.
 
Betonnen loper
Het woonniveau en terras worden ontsloten door een betonnen loper vanaf de straat die overgaat in een luie buitentrap. Een laag venster dat naast de betonnen loper om de hoek loopt biedt een doorzicht door de grote kantoorruimte in het souterrain. Boven aan de trap is de voordeur, geflankeerd door een groot matglazen venster. Beide zijn afgeschermd door een dunne stalen luifel. Een tweede trap leidt naar beneden, naar de entree van het kantoor.
 
Kantoor aan huis
Ongeveer de helft van het souterrain bestaat uit kantoorruimte, de andere helft bevat drie slaapkamers en twee badkamers. Vanuit de slaapkamers bieden strokenvensters een bijzonder beleving van de natuur, net iets boven grondniveau. Zo kun je oog in oog staan met rondscharrelende vogels en eekhoorntjes.
Het kantoordeel bestaat uit een magazijn, een pantry, een vergaderkamer en een grote open ruimte met aansluitend verdiept terras. De grote ruimte is geschikt voor workshops of groepsbijeenkomsten. Daarbij kan ook het terras met betonnen tribunetrap ingezet worden.
 
De verbinding met de natuur, de ingetogen vormentaal en het materiaalgebruik zorgen voor een uitgesproken karakter en een bijzondere woon- en werkbeleving.

Projectinformatie

Sector: Particuliere woningen
Project: Woonhuis regio Utrecht
Plaats: Zeist
Datum oplevering: 20-07-2016

Reynaers systemen:
Reynaers CS77 en CP130, kleur RAL 7039 Structuurlak

Gebruikte kleur(en):
RAL 7039 Structuurlak

Oppervlakte (m2): 402m2

Gerealiseerd door:
Bedaux de Brouwer Architecten BV BNA

Project downloads

Deel dit project via