Er is volop gestemd op de 10 genomineerde projecten voor de Reynaers Projectprijs 2021. U kunt nu niet meer stemmen. Momenteel worden alle stemmen geteld. Binnenkort maken we de winnaar bekend.

Hoog Hoefloo

Glazen sluis verbindt oud en nieuw in villa Hoog Hoefloo

In villadorp Laren vormt één woning een vreemde eend in de bijt. Architect Rodger van Leeuwen van Studio Maak maakte van een klassieke jaren 30-villa een eclectische bouwwerk. Het originele rietdak vormt een contrast met de minimalistische zinken bekleding en glazen uitbouw.

Van Leeuwen stond voor een pittige klus. De uitbouw verzorgen van een traditionele villa met rieten kap. Hoe voeg je iets toe dat afwijkt maar tegelijkertijd respectvol is naar het bestaande huis? Dat was de vraag die als een rode draad door het programma liep. De oplossing: Het nieuwe volume optisch los te houden, lager te plaatsen en simpel en onderscheidend ten opzichte van het originele huis te detailleren. Van Leeuwen kwam met deze inventieve oplossing. “Alles wat je aan zo’n karakteristieke woning zet, is vreemd. We wilden alle materialen in harmonie laten zijn met elkaar en het originele bouw daardoor in zijn waarde laten. De nieuwe en bestaande materialen voegen zich heel mooi samen. Mede door de minimalistisch detaillering blijft de uitbreiding ondergeschikt.”

De grond in

“Hoe groter de uitdaging, hoe interessanter de opdracht,” meent Van Leeuwen. Dit motto was geheel van toepassing op dit project. Er wordt in Laren veel en vooral groot gebouwd. Hierdoor is de gemeente kritisch op wat wel en niet mag. Van Leeuwen legt uit: “Er waren de nodige complicerende factoren. We moesten van de commissie welstand bouwen binnen het bestaande volume. Hoger dan 6 meter mochten we niet gaan. Daarnaast hadden de bewoners een wens voor slapen, koken én parkeren in de uitbouw. We moesten de grond in. Door de uitbouw met halve meter te verlagen, konden we binnen het bestaande volume blijven en tegelijk ruimte voor transparantie creëren.”

Verbinden

Als een sluis verbindt een glazen corridor de villa met de uitbouw. Beneden bevindt zich een ruime woonkeuken. Boven is een vide gesitueerd met slaap- en badkamer. Door de kleine ramen in de oudbouw was er weinig lichtinval. Hierdoor oogde de woning van binnen relatief klein. Van Leeuwen koos ervoor om de woning open te knippen voor een optimale verbinding naar de tuin toe. “Het plaatsen van grote, schuin afgesneden raampartijen met aluminium kozijnen aan de achtergevel was hét middel om een goede transparantie te verkrijgen. Met een ligging op het oosten heb je hier altijd optimaal ochtendlicht in alle vertrekken. De achtergevel bevat een grote glazen schuifpui op het rechte deel. In de glazen delen daarnaast zitten afwijkende hoeken. Dat zorgt voor complexe detaillering. Als architect weet je niet precies wat er technisch mogelijk is. Hier hebben Reynaers Aluminium en gevelbouwer Boeters Alubo ons goed geadviseerd. Wanneer je in de technische details duikt, is het wel fijn en leerzaam dat er een projectadviseur meekijkt. Alleen dan kun je samen echt iets moois maken.”

Puur natuur

Voor het uiteindelijke ontwerp liet Van Leeuwen zich inspireren door de natuur. Omdat het huis in een lommerrijk gebied ligt, leende dit kleurgebruik zich hier uitstekend voor. “Foto’s, kunst of natuur. Inspiratie is overal om je heen te vinden,” volgens Van Leeuwen. “Vaak zelfs zonder dat je er zelf bewust van bent. Ik ben regelmatig in de natuur te vinden. De kleurenpracht die je tijdens een herfstwandeling in het bos kunt aantreffen, heeft mij in dit project dan ook beïnvloed. Het hout dat ik gebruikte voor de garagedeur matcht weer met de kleur van de rieten kap. De zinken dakbekleding heeft een warme aardebruine tint meegekregen die opgaat in de bosrijke omgeving. Dat is nu wel een echte eyecatcher geworden.”

Goed opdrachtgeverschap

Een woondeel maken dat afwijkt maar tegelijkertijd aansluit bij de originele bouw. Een contradictie die vroeg om een radicale knip. Volgens Van Leeuwen was deze stap niet mogelijk geweest zonder het vertrouwen van de bewoners. “Zonder een goede opdrachtgever, kun je nooit een mooi project maken. Het is als architect jouw taak om hen mee te nemen in je verhaal. Er was een nadrukkelijke wens dat de nieuwbouw moest aansluiten bij de originele villa. Het ontwerp is eigentijds en sterk afwijkend van de originele vorm. Dat kostte dus wat overtuigingskracht. Met de materialisatie van de zinken bekleding, het hout en de aluminium kozijnen is juist die harmonie bereikt. Uiteindelijk schonken de bewoners ons al het vertrouwen. Ze wonen hier nu met heel veel plezier. Dan is mijn doel als architect bereikt.”

Projectinformatie

Sector: Particuliere woningen
Project: Hoog Hoefloo
Plaats: Laren
Datum oplevering: 01-01-2019

Reynaers systemen:
CP155

Gerealiseerd door:
Studio Maak, Boeters Alubo

Deel dit project via