Poolhouse

Efficiënt en comfortabel Poolhouse Bergen


Bij een woning in de duinen van Bergen (NH) heeft UWarchitecten een Poolhouse gerealiseerd. Het gebouwtje bevat een zwembad, sauna en ontspanningsruimte. Het Poolhouse is het eerste gerealiseerde project van het bureau van Duco Uytenhaak en Rob Wesselink. Aan de hoge graad van detaillering en afwerking is af te lezen dat de jonge architecten veel tijd en energie in dit project hebben gestoken.

De eigenaren van een woning in Bergen hebben hun tuin vergroot door de aankoop van een belendende strook grond. Vervolgens gaven ze UWarchitecten opdracht om op deze plek een Poolhouse te ontwerpen. Dit is gerealiseerd als een L-vormig paviljoen in de noordoosthoek van de kavel, op 1 meter vanaf de erfgrens. De L-vorm omsluit een beschut terras dat de middag- en avondzon vangt. De gevels aan de erfgrens zijn nagenoeg gesloten, de gevels aan de zuid- en westkant zijn juist heel open met grote aluminium schuifpuien. Het bijgebouw omvat onder andere een zwembad, sauna, ontspanningsruimte en pantry.
 
Twee vleugels rond terras
Door het vloerpeil 20cm op te tillen, is er vanuit het Poolhouse meer zicht op de tuin. Een schaduwvoeg ter plekke van de ontmoeting tussen maaiveld en gevel maakt het paviljoen optisch los van de grond. Het dak van de noordvleugel met zwembad is opengevouwen. Dit zorgt voor een optimale oriëntatie op de zon van 22 geïntegreerde zonnepanelen. In de noordgevel is onder het opengevouwen dak een strook verticale vensters aangebracht, die noorderlicht en zicht op de boomtoppen in de zwembadruimte brengen. Daaronder loopt een massieve natuurstenen achterwand door tot in het water.
Het waterbassin van 9 bij 4 meter is aan drie zijden omsloten door gevels. Bij de vierde zijde, in de hoek van de L, daalt een luie trap af in het bassin. Daar is ook een douche en een doorgang naar de oostvleugel met de ontspanningsruimte.
Aan de zuidzijde biedt een glazen schuifpui ter grootte van de gevel ruim zicht op de tuin. De luifel boven deze pui weert in de zomer de zonnewarmte. In de winter komen de zonnestralen helemaal tot op de achterwand. Indien er meer licht is gewenst, kunnen doorlopende led-lijnen de natuurstenen achterwand en het plafond aanlichten.
De ontspanningsruimte heeft eveneens grote schuifpuien aan het terras. De sauna heeft een glazen deur en wand en krijgt zo ook ruim daglicht. De mate van privacy in deze vleugel kan met verschuifbare aluminium shutters voor de glazen pui worden gedoseerd.
 
Ingetogen materialen en kleuren
Het palet aan materialen en kleuren is ingetogen. Gekozen is voor lichte, natuurlijke materialen en tinten die ton sur ton op elkaar aansluiten. De gevel is opgebouwd uit Equitone vezelcement gevelplaten in wildverband. Deze panelen zijn licht in kleur en gewicht en hebben een natuursteenachtige tekening. Op de hoeken zijn deze panelen in verstek gezaagd en strak tegen elkaar gelijmd. Het gebouw krijgt zo een solide en massief uiterlijk, terwijl het juist een lichte hout-staalconstructie heeft.
De Reynaers deuren, ramen, schuifpuien (Hi-Finity) en shutters zijn uitgevoerd in Bronze geanodiseerd aluminium dat meekleurt met het licht. Bij de grote openingen van de puien zijn MOSA vloertegels toegepast met dezelfde kleurtoon maar met een ruwe (antislip) afwerking.
Het interieur is overwegend wit in combinatie met hout en natuursteen. In het zwembad zijn kwartsiet steenstrips toegepast, die bestand zijn tegen de ontkalkende werking van chloor. Stalen details complementeren het palet.
 
Integratie van duurzaamheid en techniek
De oriëntatie van het gebouw, de lengte en de hoek (300) van het opengevouwen dak zijn exact afgestemd op de zonnepanelen die erin zijn geïntegreerd.
Binnen het toegestane bouwvolume is een zo’n groot mogelijk zwembad gerealiseerd, onder andere door de dikte van de buitenmuren te minimaliseren tot 30 cm. Ze zijn uitgevoerd in houtskeletbouw met een uitzonderlijk hoge isolatiewaarde (Rc 2 x beter dan bouwbesluit). Isolatie is erg belangrijk omdat de binnentemperatuur continu rond de 300C ligt.
Om condensatie te voorkomen, wordt warme droge lucht ingeblazen via een spleet van 10 millimeter onderaan de schuifpui en bovenramen. De kanalen voor de luchtverplaatsing zijn bouwkundig in de fundering ingewerkt. Voor de glaspui aan de westzijde zitten aluminium shutters waarmee de mate van opwarming, daglicht en de privacy kunnen worden geregeld. Huijberts Gevelbouw heeft alle aluminium kozijnen geproduceerd en gemonteerd.

Intensief proces
UWarchitecten werkten nauw samen met opdrachtgever, aannemer, zwembadbouwer en interieurbouwer. Al vroeg in het ontwerpproces werd de zwembadbouwer bij het ontwerp betrokken om de technische (on)mogelijkheden te bepalen. Zo konden de architecten de aanzienlijke installaties, lucht- en waterkanalen mooi integreren in het ontwerp.
Tijdens de bouw was er veel overleg tussen architecten, hoofdaannemer, onderaannemers en de zwembadbouwer over de exacte uitvoering van o.a. de constructie en details. Met de kennis van de uitvoerende partijen en leveranciers is het ontwerp toen nog geoptimaliseerd en de detaillering verfijnd.
Door nauwlettend mee te kijken en denken met de aannemer tijdens de uitvoering zijn bouwfouten en faalkosten voorkomen. Werd de aannemer aanvankelijk ‘gek’ van de architecten op de bouwplaats, later kwam hij zelf naar ze toe met mogelijke uitwerkingen alvorens tot uitvoering over te gaan. Het resultaat is een zorgvuldig gedetailleerd, efficiënt en comfortabel poolhouse.

Projectinformatie

Sector: Particuliere woningen
Project: Poolhouse
Plaats: Bergen (NH)
Datum oplevering: 14-12-2015

Reynaers systemen:
Hi-Finity, CS 86

Gebruikte kleur(en):
Bronze - 39-502

Oppervlakte (m2): 90m2

Gerealiseerd door:
UWarchitecten

Project downloads

Deel dit project via