KC Grebbe

Rust en regelmaat dankzij huiselijk ontwerp KC Grebbe

Ingeklemd tussen twee Tilburgse basisscholen ligt Kindcentrum Grebbe. In het gebouw huist een kinderdagverblijf met dagopvang en buitenschoolse opvang. Architect Monique Groenen ontwierp een transparant gebouw waarbij de waarden rust, reinheid en regelmaat de boventoon voeren.

Drie strakke puntdaken vormen de kenmerkende contouren van het kindcentrum. Langgerekte glasgevels en bamboebekleding vormen een schril contrast met de uit baksteen opgetrokken schoolgebouwen ernaast. Vraag een kind om een huis te tekenen en je komt op een archetype puntdak uit. Met dat uitgangspunt ging Monique Groenen van GLS Architectuur aan de slag met haar ontwerp voor KC Grebbe. De kinderopvang was met het oude pand al tijdelijk gevestigd op dezelfde locatie. Toen de grond van de gemeente Tilburg gekocht werd, wilde het bestuur ook een permanente nieuwe vestiging. Hiervoor ging het oude gebouw tegen de vlakte. Groenen vertelt: “Het doel was om een verbinding te maken met de twee omliggende scholen. Dit is vanwege de filosofie van KC Grebbe erg belangrijk. Door de grote raampartijen, het dakterras en binnenspeelplaats is er altijd zicht op de omgeving. Op die manier kunnen ouders al kennismaken met een toekomstige school voor hun kind.”

Gericht puzzelen

Groenen gaat een uitdaging niet uit de weg. Bij dit project waren de mogelijkheden soms beperkt. “Daar zag ik juist de uitdaging in,” vertelt ze. “Een blanco vel papier en een grote bak geld maken het ontwerpproces niet bepaald gemakkelijker en leuker. Ik kon nu gericht puzzelen. Er waren veel wettelijke eisen. Bijvoorbeeld hoeveel vierkante meter je per kind beschikbaar moet hebben. Zowel binnen als buiten. We hadden een bestemmingsplan waar we rekening mee moesten houden. Het ontwerp is afgestemd op die kaders zodat het precies past. Het vinden van de aansluiting met de aanpalende gebouwen was ook een interessant proces. De scholen aan weerszijden waren totaal verschillend. Het ene gebouw is rechthoekig met een lichte baksteen. De andere school is juist opgebouwd uit twee schuine daken met feloranje bakstenen. Ga je dan aansluiting zoeken bij één van die twee gebouwen? Ik koos uiteindelijk voor een compleet nieuwe vormentaal met andere materialisatie.”

Huis als basisvorm

De nieuwbouw van KC Grebbe vormt letterlijk de verbinding tussen de twee scholen. Op de begane grond is de kinderdagopvang tot 4 jaar gevestigd. Hier werd gewerkt met ingetogen pasteltinten op de muur. In de nok van het gebouw bevindt zich de BSO. In dit concept wordt er onder schooltijd les gegeven aan drie à vier klassen en daarna worden dezelfde ruimtes gebruikt voor buitenschoolse opvang. Groenen wist bij aanvang al meteen dat de nieuwbouw er echt anders uit moest zien. “De kinderen moeten het gevoel hebben dat ze ook echt naar een andere plek toe gaan. Ze zitten tenslotte al de hele dag op school. Door met die kapvorm te werken, refereren we aan een basisvorm zoals een kind een huis zou tekenen. Er ontstaan drie geschakelde huisjes. Dat vond ik hier een passend vertrekpunt voor het ontwerp. Ook aan het interieurconcept is veel aandacht besteed door interieurontwerpbureau VormEnZo. Rustig en kindvriendelijk zonder dat het teveel prikkels geeft.”

Ruimtelijk effect

Kinderopvangorganisatie Kinderstad, waar KC Grebbe deel van uitmaakt, bouwt veel locaties in eigen beheer. Mede door die ervaring konden zij Groenen voorzien van de juiste gegevens. Groenen blikt terug: “Kinderstad weet precies wat ze willen. Hoe je de inrichting aanpakt van de kamers en slaapkamers bijvoorbeeld. Ze leggen de lat hoog. We wilden het gebouw meer ruimtelijk maken. Dit komt op de eerste verdieping tot uiting. De smalle puntige ramen en dito profielen accentueren de hoogte. Daarnaast zorgen de houten spanten voor een huiselijk gevoel. Doordat het programma boven wat kleiner was, hadden we de ruimte om nog een dakterras te maken. Zo kunnen de kinderen ook op deze verdieping een frisse neus halen.”

Beeldbepalend en functioneel

Er lag vanuit KC Grebbe ook een wens om het pand heel duurzaam te maken. De gevels werden opgetrokken uit bamboe stroken en aluminium kozijnen met triple beglazing. Op het dak zijn 109 zonnepanelen geïntegreerd en het gehele gebouw is voorzien van vloerverwarming. Groenen over het ontwerpproces: “Je wil het ontwerp er zo eenvoudig mogelijk uit laten zien. Dat vergt aandacht. De gevel is niet alleen beeldbepalend maar ook functioneel. De aluminium kozijnen van Reynaers Aluminium sluiten helemaal aan bij het duurzame gedachtegoed van KC Grebbe. Zij zijn voor onze projecten een zeer betrouwbare partner. Ze verstaan de kunst om met de architect mee te denken. Door de hoge ramen is er ook veel lichtinval gecreëerd. Het gebouw ademt nu rust uit. Dat is juist wat er op deze plek nodig is.”

Projectinformatie

Sector: Utiliteitsbouw
Project: KC Grebbe
Plaats: Tilburg
Datum oplevering: 01-02-2020

Reynaers systemen:
CW 50 en CS 77

Gebruikte kleur(en):
RAL 7022

Oppervlakte (m2): 1212m2

Gerealiseerd door:
Lealti Geveltechniek, Gls architectuur interieur bv

Project downloads

Deel dit project via