Er is volop gestemd op de 10 genomineerde projecten voor de Reynaers Projectprijs 2021. U kunt nu niet meer stemmen. Momenteel worden alle stemmen geteld. Binnenkort maken we de winnaar bekend.

Hoofdkantoor Van Dijk Groep

Panoramisch pronkstuk als visitekaartje

Goede dingen kosten tijd, Rome werd ook niet in een dag gebouwd. Aan het hightech hoofdkantoor van de Van Dijk Groep in Gemert ging een lang en intensief traject vooraf. De verschillende directies hadden ieder hun zienswijze op het gebouw. Architectuurbureau Denkkamer stroomlijnde dit proces en ontwierp een karakteristiek pand met gebolde glazen gevel en uitkragende luifels.

Wie langs de Gemertse Industrieweg rijdt, kan niet om het hoofdkantoor van de Van Dijk Groep heen. De gebolde beglazing op de hoekpunten doet eerder denken aan de rand van een ipad-scherm. Een grote welteverstaan, want het kantoorgedeelte beslaat 1000 m2. De transparante façade, die horizontaal gestapeld is, markeert de entree naar het achterliggende bedrijvenpark. Eenmaal binnen ervaren werknemers en bezoekers een panoramisch uitzicht op het omliggende groen. Ruimtegebrek, dat was de initiële vraag; een vraag die Denkkamer vaker krijgt van ondernemers die op een gegeven moment aan een groter pand toe zijn. “Wij scherpten die vraag aan door te onderzoeken ‘hoe wil je graag werken?’,” blikt architect Dennis van de Rijdt terug. “Als je naar een heel nieuwe omgeving gaat, kun je daarover nadenken. Dat leidde tot heel dynamische gesprekken.”

Gesprekken managen

Een kantoorpand ontwerpen kan al een uitdaging zijn. Laat staan dat het bedrijf van de opdrachtgever is opgebouwd uit divisies. Divisies die zijn onderverdeeld in verschillende organisaties met verschillende belangen en wensen. Binnen de Van Dijk Groep zijn er meerdere directies waarmee Denkkamer in overleg ging. Van de Rijdt hierover: “Dat was heel interessant, want zo krijg je de behoeftes vanuit die verschillende organisaties inzichtelijk. Als architect ben je dan nog niet eens aan het ontwerpen. Je bent vooral bezig om de gesprekken te managen. iedereen kijkt toch vanuit zijn eigen oogpunt. Op een gegeven moment kom je op een kantelpunt, dat de opdrachtgevers inzien dat ze samen veel meer kunnen uitstralen. Dat ze zeggen ‘misschien moeten we laten zien wat we kunnen, met een gebouw dat veel meer vernuft in zich heeft, dat veel meer architectuur uitstraalt’. Een pand waarvan je zegt: laat gasten naar ons komen.”

Informeel en gastvrij

Bij de vertaling van de wensen, ambities en doelstellingen naar een ontwerp, stond het gevoel van gemeenschap centraal. Belangrijk hierbij was dat iedereen op dezelfde plek naar binnen gaat. Architect Peter Verschuren: “Het zijn losse bedrijven, maar ze vullen elkaar aan. Ze zijn complementair aan elkaar en dat wil je in het gebouw zo georganiseerd hebben. Dat is een heel belangrijk aspect geweest in het ontwerpproces.” Door de vorm van het gebouw en de meanderende paden in de tuin aan de voorzijde, lopen bezoekers automatisch naar de langste gevel. Met een tourniquet werd een extra accent aangebracht. “Zo’n element herken je als entree van een gebouw. Je loopt daar heel vloeiend en vanzelfsprekend naartoe,” legt Van de Rijdt uit. Eenmaal binnen functioneert de centrale zone als hart van het gebouw. “Het is geen atrium, maar een informele en gastvrije ruimte die de maat heeft om elkaar te ontmoeten in verschillende samenstellingen. Dat past precies bij de Van Dijk Groep en de personen die erachter zitten.”

Buiten naar binnen

Wat het de opdracht nog unieker maakte, was dat Unibouw - onderdeel van de Van Dijk Groep - het pand zelf zou bouwen. Verschuren: “De gedachte van Unibouw was ‘wij willen laten zien wat wij kunnen. Daarom moeten we een heel goed gebouw neerzetten, zodat we ons bouwsysteem kunnen uitleggen’. Ons ontwerp lag behoorlijk buiten hun comfortzone.” Veel glas typeert de ontwerpen van Denkkamer. “In het begin gingen we vrij conservatief met de gevel om. Wel raamstroken over de gehele breedte, maar vanaf een meter hoogte, zoals Unibouw dat zelf vaak toepast. Wij zagen liever meer transparantie in die gevel. Deze locatie heeft een heel mooi groen zicht naar buiten; dat wilden we optimaal naar binnen halen. Met getint glas, waardoor je binnen niet het gevoel hebt dat je open en bloot zit. Veel daglicht en openheid maar toch afstand met buiten. De omgeving is als een decor in het interieur aanwezig.”

Gegarandeerde ronding

Het resulteerde in een volledige transparante gevel met aluminium kozijnen van Reynaers Aluminium, die tot in de kleinste details zijn doordacht. “De kozijnen zijn heel belangrijk geweest in dit project,” vertelt Verschuren. “Je maakt bijna geen gevel omdat de hoeveelheid glas zo groot is. Simpel gezegd zijn het in dit ontwerp een paar plaatjes die met ronde kolommen op elkaar zijn gestapeld. Het kozijn en het profiel zijn dan eigenlijk nog de enige dichte delen die je hebt. Daarnaast zijn de kenmerkende ronde ruiten enorm kostbaar. Door de introductie van een tussenstijl kon de ronding gegarandeerd mooi doorlopen. Er is veel ruggespraak geweest met gevelbouwer Aluberg en Reynaers Aluminium; die samenwerking is heel goed geweest.”

De plek maken

Denkkamer is trots op het eindresultaat. Een hightech gebouw, het hoofdkantoor van een bedrijf met ambitie dat een visitekaartje heeft willen afgeven. “Het gebouw maken an sich is niet eens het doel. Het gaat veel meer over ‘de plek maken’ en die plek voor langere termijn waarde en betekenis geven. En daar hoort natuurlijk een supergoed gebouw bij,” besluiten de twee architecten.

Projectinformatie

Sector: Utiliteitsbouw
Project: Hoofdkantoor Van Dijk Groep
Plaats: Gemert
Datum oplevering: 01-12-2019

Reynaers systemen:
Reynaers CW50

Gebruikte kleur(en):
C35 bronze anodised

Oppervlakte (m2): 935m2

Gerealiseerd door:
Aluberg, Denkkamer

Project downloads

Deel dit project via