Villa LP

Verscholen in de Brabantse bossen ligt villa LP als een rank schip in de natuur. Het ontwerp van WillemsenU valt op door de landschappelijke inpassing en het verenigen van Modernistische principes met duurzaamheidsambities.
De opzet van de villa volgt een heldere ruimtelijke opzet, waarbij kantoor- en woonhuis geplaatst zijn onder één gezamenlijk dak. Lange zichtlijnen en glazen gevels zorgen hierbij voor een sterke visuele relatie met de natuurlijke omgeving.

Landschappelijke inpassing
Gelegen in een kleine villawijk wordt villa LP omringd door de ruige natuur. Een open plek in het bos bepaalde de ligging op de kavel.
Bij de entree van de kavel is aan de noordzijde het transparante kantoor gesitueerd, gescheiden van de woning door middel van een binnentuin. Verticale houten lamellen zorgen voor de gewenste privacy en onthullen subtiel het interieur wanneer je erlangs beweegt. Aan de zuidzijde is een groot overdekt terras gesitueerd, grenzend aan de woonkamer.
Met respect voor de natuur is deze villa geplaatst tussen de bestaande bomen. De landschappelijke ruimte tussen de villa en het bos is door de greenkeeper van de Eindhovense golfclub (eveneens een ontwerp van WillemsenU (www.willemsenu.nl/portfolio/indoor-golf-centrum) ingericht als een natuurlijke tuin. Het lijkt hierbij alsof deze tuin er altijd al is geweest, wat het gevoel van wonen in de ongerepte natuur versterkt.

Eco-Modernisme
Typologisch sluit villa LP aan bij de glazen Modernistische villa`s uit de 20e eeuw, zij het met de duurzaamheidsambities van de 21e eeuw. Zo is de woning energieneutraal met een duurzame installatie.
Eigen energie wordt opgewekt door het riante dak in te zetten als opgetilde zonneweide. Een bodemwarmtepomp zorgt hierbij voor duurzame verwarming en koeling. Regenwater van het dak wordt opgevangen en geïnfiltreerd in de bodem, middels een landschappelijk ingepaste infiltratiepoel. Deze poel vormt een natuurlijke leefomgeving voor diverse planten- en diersoorten en draagt bij aan de aanwezige biodiversiteit.
De glazen gevels zijn uitgevoerd als triple-beglazing voor extra isolatie en comfort en zijn tot stand gekomen met gevelbouwer Gruijters Aluminium BV. De bestaande bomen zorgen in de zomermaanden samen met de grote luifels voor natuurlijke beschutting tegen de zon. In de winter draagt de lage zonnestand bij tot het passief opwarmen van de woning.
De ranke bomen rondom het huis geven het langgerekte horizontale volume nog meer spanning. Je waant je even onder de Californische zon, maar dan in de Brabantse bossen.

Projectinformatie

Sector: Particuliere woningen
Project: Villa LP
Plaats: Waalre
Datum oplevering: 01-05-2019

Reynaers systemen:
SL-38 (kozijnen) CP-155 (schuifpuien) CS-77 (deurvleugels)

Gebruikte kleur(en):
Coatex 7022 Reynaers code 497T22

Oppervlakte (m2): 295m2

Gerealiseerd door:
WillemsenU

Deel dit project via