Er is volop gestemd op de 10 genomineerde projecten voor de Reynaers Projectprijs 2021. U kunt nu niet meer stemmen. Momenteel worden alle stemmen geteld. Binnenkort maken we de winnaar bekend.

Villa LP

Villa LP vervaagt grens tussen binnen en buiten

Aangenaam wonen met de natuur binnen handbereik. De bewoners van Villa LP brengen het grootste deel van hun tijd door in de Waalrese bossen. Architect Frank Willems ontwierp een transparante villa waarin de grenzen tussen binnen en buiten vervagen.

Je laptop openklappen met het geluid van ruisende bomen op de achtergrond. Terwijl je een paar meter terug op het loungeterras geniet van een bosrijk panorama. Kortom; een woon- en werkhuis ontwerpen waarin de natuur maximaal tot haar recht komt. Zo luidde de ontwerpopdracht voor Frank Willems van WillemsenU. Willems verduidelijkt: “De bewoners wilden niet dat het kantoor een verlengstuk van het huis zou worden. Even die voordeur openen, de buitenlucht in en binnenstappen in een fris en opgeruimd kantoor. Je moet fysiek voelen dat je op andere plek bent. Dat is met dit ontwerp helemaal gelukt. De gemene deler is de natuur. Die ervaar je in iedere ruimte van dit huis volop.”

Kans pakken

De lommerrijke omgeving van Waalre was van origine een productiebos voor de Limburgse mijnindustrie. Het kavel van Villa LP ligt verscholen tussen loof- en naaldbos. Er werd door diverse partijen gekeken naar de bouwgrond maar veel kopers hapten echter niet toe vanwege de afwijkende, diepe vorm van het bestemmingsplan. Willems liet zich er niet van weerhouden om op deze plek iets moois te creëren. “De omringende huizen hebben een meer kasteelachtig voorkomen. Wij zagen juist een kans om op deze plek iets totaal anders te doen. Toen ik hier voor de eerste keer kwam, was ik onder de indruk van de natuur. Na onderzoek wisten we ook vrij snel dat we veel van de omliggende vegetatie wilden behouden. Of het nu gaat om de keuken, zithoek of badkamer; het was mogelijk om het huis aan alle kanten te omsluiten met bos.”

Geland schip

Het ontwerp voor Villa LP kenmerkt zich door de langgerekte vorm. Hierbij vormt het dak het verbindende element tussen de woon- en werkruimte. Bovendien wordt alle eigen energie opgewekt door het dakoppervlak in te zetten als zonneweide. De werkruimte aan de noordzijde is losgekoppeld van het woonblok middels een binnentuin. Slechts enkele houten balken vormen een verbinding tussen beide delen. Aan de linkerzijde van de woning zorgen verticale houten lamellen voor privacy. Parallel aan de woon-, bad- en slaapkamer is aan de zuidzijde over de volle breedte een glazen gevel met terras gesitueerd. Willems omschrijft zijn ontwerp als eenvoudig maar daarom niet minder krachtig. “Het ontwerp voelt als een schip dat is opgepakt en hier vervolgens midden in het bos is geland. Door de lange zichtlijnen wordt de lengte optimaal benut. Omdat we het ontwerp eenvoudig hielden, komt de omgeving juist nog meer tot zijn recht. Gecombineerd met de hoge naaldbomen waan je je hier soms bijna in de Californische wildernis.”

Vier seizoenen

De glazen gevels aan de zuidzijde van Villa LP zijn uitgevoerd als triple-beglazing voor extra isolatie en comfort. Omdat naast de praktische eisen het uitzicht in deze woning ook van groot belang is, hechtte Willems veel waarde aan het glas- en kozijnwerk. “Wanneer je woning voor driekwart deel uit glas bestaat, moet je wel weten wat de mogelijkheden zijn. Daarom zijn we al in het voortraject met Reynaers Aluminium en gevelbouwer Gruijters Aluminium BV. om de tafel gegaan. Onze ideeën moesten immers wel uitvoerbaar zijn. We waren nadrukkelijk op zoek naar niet al te prominente profielen omdat die afbreuk doen aan het uitzicht. Hetzelfde geldt voor de schuifdeuren. Die wil je zo min mogelijk aanwezig laten zijn. Bovendien moeten ze passen in de ritmiek van het gebouw. Doordat Reynaers Aluminium goed met ons meedacht, kun je in dit huis vier seizoenen lang van een steeds veranderend panorama genieten.”

Geen ooh en aah-architectuur

Gevraagd naar Willems ontwerpfilosofie blaast hij niet hoog van de toren. Voor hem is het ontwerpen van een iconisch bouwwerk geen primair doel. “Wij zijn niet zo van de ooh en aah-architectuur,” legt Willems uit. “Als architect ben je een passant. Je stelt het belang van de bewoners centraal. Daarom is het ons doel om voor hen een woning te ontwerpen die helemaal past bij hun wensen. We stellen ons dan bescheiden op. Zowel naar de bewoners als naar de locatie. Respect voor de natuur is daarbij een belangrijk ijkpunt. Natuurlijk is het mooi wanneer je ontwerp lof oogst. Als wij van bewoners terug horen dat ze nooit meer uit hun woning weg willen, dan is dat voor mij toch de beste waardering.”

Projectinformatie

Sector: Particuliere woningen
Project: Villa LP
Plaats: Waalre
Datum oplevering: 01-05-2019

Reynaers systemen:
SL-38 (kozijnen) CP-155 (schuifpuien) CS-77 (deurvleugels)

Gebruikte kleur(en):
Coatex 7022 Reynaers code 497T22

Oppervlakte (m2): 295m2

Gerealiseerd door:
Gruijters Aluminium, WillemsenU

Deel dit project via