Bosvilla

Moderne bosvilla op landgoed in Voorschoten

Op Landgoed Duivenvoorde is Buitenplaats Haagwijk in ontwikkeling. Een moderne bosvilla, ontworpen door Tijmen Versluis van Architect eigen huis, is de eerste woning die opgeleverd is in Haagwijk. Het archetypische huis is heel modern door een uitgekiende detaillering. Prachtige doorzichten naar bos en weilanden en de voorkeur voor een minimalistische vormgeving van zowel architect als opdrachtgevers waren bepalend voor het strakke ontwerp.
 
Haagwijk
Midden in de Duivenvoordecorridor, een landschappelijk gebied tussen Leidschendam en Voorschoten, ligt Haagwijk. Haagwijk is genoemd naar een voormalige buitenplaats die in de 18e eeuw is gesloopt en toegevoegd aan het landgoed van kasteel Duivenvoorde. Als gevolg van de regeling ‘gras voor glas’, mogen er in Haagwijk ter compensatie van de sloop van kassen 8 vrijstaande villa’s en een appartementengebouw worden gebouwd. Het landschapsontwerp voor Haagwijk is gemaakt door Delva Landscape Architects en Michael van Gessel.
 
Archetypisch huis
Het eerste huis dat in Haagwijk is opgeleverd is deze Bosvilla. Het is een archetypisch huis: een rechthoekige begane grond en een verdieping met een hoog zadeldak. Gevel en dak lopen in elkaar door en zijn geheel afgewerkt met Nobelwood delen. Architect Tijmen Versluis verklaart zijn keuze: “Nobelwood is biologisch gemodificeerd dennenhout, dat mooi gelijkmatig vergrijsd.”
Dak en gevels zijn heel vlak en strak vormgegeven. Vensters, goten, installaties en schoorstenen liggen allemaal binnen het dak- en gevelvlak. Semitransparante overstekken verfijnen de kopgevels. Grote aluminium vensters intensiveren het contact tussen de binnen- en buitenwereld.
 
Oriëntatie op de omgeving
De positie en oriëntatie van het huis zijn bepaald door het bos en de doorzichten. “Het huis staat in de noordwesthoek van de kavel, heel dicht op het bos. De ruimten in het huis zijn zo georiënteerd, dat je in elke ruimte een andere beleving van de omgeving hebt,” legt Versluis uit.
Aan de kant van de toegangslaan tot de wijk heeft de living een grote schuifpui naar een terras en een groot gazon. De minimalistische schuifpui in drie delen kan automatisch worden geopend. De slaapkamer erboven heeft in deze gevel openslaande deuren naar een balkon.
In de zuidoostgevel aan de oprijlaan is de entreepartij. Een glazen deur en een verdiepinghoog venster ernaast brengen veel licht in de entreehal. Verder is deze gevel gesloten.
Aan de noordoostzijde is de eethoek met uitzicht op weilanden en landerijen. Via schuifpuien opent de gevel zich naar de aangrenzende veranda. Het dak van de veranda heeft beweegbare lamellen, die waterdicht gesloten kunnen worden.
Het bos aan de noordwestzijde van het huis is volop beleefbaar vanuit de entreehal en de keuken door een panoramavenster van 8,5 bij 2,4 meter.
 
Zichtlijnen en doorzichten
In de langsrichting van het huis loopt een lange zichtlijn door woonkamer, keuken en eetkamer. Deze doorlopende ruimte kan in drieën worden gedeeld met semi-transparante panelen.
Een tweede zichtlijn loopt vanaf de entree dwars door het huis, naar achteren en naar boven. Boven de trap in de entreehal met vide is een glazen streep in het dak. Dankzij een glazen verdiepingsvloer komt het daglicht vanaf het dak ook in de keuken.
 
Minimalisme tot in de kleinste details
Teneinde de strakke belijning van het huis te borgen, heeft architect Versluis alles zeer nauwkeurig gedetailleerd. Installaties zijn in sparingen achter de houten gevelbekleding weggewerkt. Voor de rookgasafvoeren van de twee gashaarden heeft Versluis een speciale rvs bak met rvs geperforeerde latten ontworpen. Regenwater van het dak wordt in verholen goten opgevangen.
Als alarmlicht van de beveiligingsinstallatie zijn tussen de houten delen op de kopgevel smalle flitslichten ingebouwd. Deze lampjes zijn ontwikkeld voor in de grill van auto’s.
De glasdeur naar de fietsenberging is eveneens bijna onzichtbaar omdat deze is afgewerkt met identieke houten delen.  Zelfs de scharnieren van deze deur zijn verdiept in de gevel aangebracht.
 
Kozijnprofielen
Ook de aluminium kozijnen zijn grotendeels weggedetailleerd achter het hout. Versluis over zijn keuze voor de kozijnen: “We hebben gekozen voor aluminium kozijnen omdat dit een onderhoudsvriendelijk materiaal is. Met de profielen van Reynaers konden we alle kozijnen laten maken die we in dit huis wilden toepassen: Vliesgevelprofielen voor het grote venster aan de boskant  een vliesgevelprofiel on wood  voor de lichtstrook in het dakvlak, bij de terrassen minimalistische schuifpuien en de gewone standaard voordeurkozijnen. Daarmee hebben we met één materiaal alles te pakken.”
Over de afwerking van de kozijnen zegt de architect: “Ik vond het fijn dat we een heel mooie coating op de aluminium profielen konden toepassen, waardoor de kozijnen een matte en chique uitstraling hebben.” Gevelbouwer Boeters Alubo heeft de kozijnen vakkundig in elkaar gezet en in de gevels geplaatst.
 
Duurzaam
De bosvilla is goed geïsoleerd en voorzien van een lucht-water warmtepomp voor verwarmen en koelen. 28 zonnepanelen wekken de benodigde energie op. Uiteraard mochten de zonnepanelen niet op het zorgvuldig gedetailleerde dak geplaatst worden. In plaats daarvan zijn ze opgesteld langs de oprijlaan. 

Projectinformatie

Sector: Particuliere woningen
Project: Bosvilla
Plaats: Voorschoten
Datum oplevering: 08-06-2016

Reynaers systemen:
Hi-Finity, CS 86-HI, CW 50, CW on wood

Gebruikte kleur(en):
Coatex 7039 / 46 7T39

Oppervlakte (m2): 290m2

Gerealiseerd door:
architect eigen huis

Deel dit project via