Sixty5

Erfgoed versus nieuwbouw
Het beeldbepalende industrieel erfgoed op Strijp S vormt de basis voor de herstructurering van het voormalige fabrieksterrein tot een dynamische stedelijke wijk. Veel oude Philipsgebouwen hebben nu een andere bestemming en samen met de nieuwbouwblokken is nieuw stedelijk weefsel ontstaan. Het nieuwe woongebouw Sixty5 ligt in de ontwikkelingslocatie Spoorzone op Strijp-S, recht tegenover een oude fabrieksschoorsteen. De kavel is smal en lang. Met ontwikkelaar SDK Vastgoed realiseren we er 105 luxeappartementen. Aan ons de taak een ontwerp te maken dat goed aansluit op de omgeving en een kwalitatief woonmilieu borgt.

Getrapt
Het woongebouw moet niet concurreren met de hoge schoorsteen en passen bij de reeks gebouwen langs het spoor. De hoogte van 25 meter aan de straatzijde sluit aan bij de belendende panden. Met het getrapte deel van het gebouw erboven neemt het gebouwvolume afstand tot de schoorsteen. Extra voordeel: zonnige terrassen voor de grote woningen aan deze zuidzijde van het wooncomplex. Sixty5 past in de eenheid van het straatbeeld en is tegelijk elegant door de ranke voorgevel getrapte vorm.

Middenontsluiting
Sixty5 bestaat uit een range van studio’s tot grote luxeappartementen, bedoeld voor jonge en oudere stadsbewoners. Om ruimte en openheid in het compacte woongebouw te creëren, kiezen we voor een middenontsluiting. Een brede gang over de hele lengterichting van het gebouw ontsluit de woningen op elke verdieping. Op beide uiteinden van de gang zorgen grote ramen voor veel lichtinval. Een (vlucht)trappenhuis in de gang verspringt mee met de getrapte vorm van het gebouw en zorgt voor een interessante extra route in het gebouw. Bewoners of bezoekers ‘verdwijnen’ niet in een anonieme verkeersruimte.

Offwhite beton
De betonnen gevelelementen verwijzen naar het industriële erfgoed op Strijp-S, maar we geven daar wel een heel eigen interpretatie aan. In de gevelelementen is een plankenreliëf aangebracht. Een knipoog naar de betonbekistingen van diverse oude Philips-gebouwen op Strijp-S. Het motief geeft het moderne wooncomplex een mooie tactiliteit. Grauwheid hebben we voorkomen door te kiezen voor gepigmenteerd beton in een witgele tint. De offwhite kleur geeft het gebouw een vriendelijke, natuurlijke uitstraling.

Grote ramen en ranke kozijnen
De woningen in met name het lage deel hebben een eenzijdige oriëntatie. De vensters zijn daarom groot en dragen significant bij aan de woonkwaliteit. De kozijnen zijn opvallend rank. Ze hebben een groene kleur die eveneens verwijst naar het industriële verleden van het gebied.

Goed proces leidt tot mooi resultaat
Het woongebouw is met veel liefde tot stand gekomen. Van de onderscheidende betongevel met grote ramen tot aan de gangverlichting en de zeer zorgvuldige afwerking van alle gebouwdelen. Er is veel oog voor kwaliteit en detail. Daarin zijn door het ontwerpteam, de ontwikkelaar en de aannemer geen concessies gedaan. Dit lukt alleen als je elkaars wensen begrijpt en respecteert. We zijn dan ook trots op deze nauwe en succesvolle samenwerking. Met blikvanger Sixty5 als resultaat.

Projectinformatie

Sector: Seriematige woningbouw
Project: Sixty5
Plaats: Eindhoven
Datum oplevering: 01-08-2020

Reynaers systemen:
Systeem SL38 Classic voor de gevels Systeem CS 77 voor de brandwerende binnenpuien

Oppervlakte (m2): 10150m2

Gerealiseerd door:
diederendirrix

Deel dit project via


Andere inzendingen  Binnen de sector Seriematige woningbouw