Villa de Rijt

Exterieur | Royale villa met natuurlijke uitstraling

De villa is gelegen op een prachtige locatie, te midden van een uitgestrekt natuurgebied. LENZ Architecten heeft binnen dit natuurgebied, een natuurlijk ogende villa ontworpen welke perfect past binnen de schoonheid van de buitenruimte en waarin rust en eenheid hand in hand gaan. “Bijzonder aan dit project was dat er geen vaste kaders bestonden. Hierdoor was er heel veel vrijheid in het ontwerp,” vertelt architect Tim Robben. “We hebben eerst onderzocht hoe we de plek het beste konden benutten, met zo veel mogelijk privacy voor de opdrachtgevers. Dit heeft geresulteerd in een architectuur met een bepaalde gelaagdheid en een licht gebogen karakter. De woning heeft, ondanks de enorme oppervlakte, toch een vriendelijk karakter gekregen, waarbij iedere ruimte een andere beleving op de schitterend aangelegde buitenruimte mogelijk maakt.” Het resultaat van binnen buiten wordt hier werkelijkheid. “De vriendelijke uitstraling van de villa is doorgetrokken in de keuze voor het materiaalgebruik; een combinatie van hout, wit stucwerk, een op moderne wijze gelegd rieten dak en grote raampartijen.” “In het geheel zijn prachtige accenten te ontwaren van een charmante breuksteen. De elementen samen leveren een harmonieus geheel op, waarbij binnen- en buiten in elkaar lijken over te vloeien.”

“Over de etages verspreid zijn verschillende ruimtes gecreëerd met een fijne, menselijke maat. Ik heb me daarbij laten leiden door de zoektocht naar waar je in de villa woongelukjes kunt ervaren, door een mooie zicht op de buitenomgeving, de architectuur of een andere ruimte in de woning. Verbinding vormt hierin het sleutelwoord. Hierdoor is een leefbaar geheel ontstaan met veel rust en eenheid. De toegepaste materialen zijn afgestemd op het exterieur en geven de ruimtes diepte en een prettige spanning. Zo zijn er verschillende hout- en steensoorten gebruikt om functies te duiden. De breuksteen in de gevelaccenten loopt ook door in het interieur, bijvoorbeeld in de schoorstenen die zichtbaar zijn gelaten aan de binnenzijde en in delen van de muur. Dit zie je onder andere terug in de living, de aangrenzende dining en de buitenkeuken. Door de combinatie met rijke materialen als marmer en hout, is een warm geheel ontstaan.”

In het interieur neemt een witstalen trap een prominente positie in. Het bijzondere element is gelegen in de bescheiden knik van de villa, waardoor het lijkt te fungeren als scharnier. De trap is vormgegeven als een bijzondere sculptuur en vormt tevens de verbindende factor in de totaal drie woonetages. Rondom het element is met houten lamellen een transparant portaal gecreëerd, waardoor de trap vanuit verschillende hoeken zichtbaar is.

De villa is omringd door een indrukwekkend aangelegde buitenruimte. De voorzijde heeft een wat ingetogen karakter, met een lange oprijlaan en een gazon met mooie groenstructuren. Aan de achterzijde is het groen gecombineerd met onder meer een riant zwembad met strak terras. Het terras staat in verbinding met de buitenkeuken waarvan de wanden opengeschoven kunnen worden, zodat binnen- en buiten één lijken te worden.

Projectinformatie

Sector: Particuliere woningen
Project: Villa de Rijt
Plaats: Sint Oedenrode
Datum oplevering: 01-07-2020

Reynaers systemen:
SL38 CP155 CW50 CP 155 AP HI Variant D

Gebruikte kleur(en):
49 7T21 (zwartgrijs)

Oppervlakte (m2): 627m2

Gerealiseerd door:
LENZ Architecten

Deel dit project via


Andere inzendingen  Binnen de sector Particuliere woningen