Beeldbuizenfabriek fase 1

80 WONINGEN STRIJP R, EINDHOVEN

Op de contouren van de gesloopte Philips beeldbuizenfabriek, gebouw RO, op Strijp R, is een nieuwe woonwijk met 80 woningen ontwikkeld. Belangrijke elementen uit het fabrieksverleden zijn een inspiratie geweest voor de contouren van de wijk en de vormgeving van de nieuwe woningen.

De woningen in het binnengebied van de wijk Strijp R volgen de lange lijnen van de gesloopte beeldbuizenfabriek. De constructie volgt deze doorlopende opzet: betonnen wanden zijn uitgezet op een stramienmaat van 7,50 meter. De typische asymmetrische vorm van de sheddaken is over twee woningen gevouwen daardoor twee heel verschillende woningtypes ontstaan. De dwarsstraten die naar de drie binnenhoven leiden, steken op willekeurige plekken door deze sheddakstructuur heen. Doordat de betonstructuur zich in sommige gevels toont, is het doorsnijden van de doorlopende structuur voelbaar en zichtbaar gemaakt. Zo ontstaan bijzondere hoeken en woningen en heeft elke binnenstraat zijn eigen kwaliteit en herkenbaarheid.

Smalle aluminium kozijnen hebben de specifieke afmetingen en verdeling van de stalen Phillips kozijnen gekregen waardoor ze aansluiten bij de monumentale industrie-relicten in de wijk. Doordat de dichte panelen in de puien van de sheddakwoningen een eigen RGB accentkleur gekregen, worden de drie binnenhoven van elkaar onderscheiden.
Langs de Zwaanstraat zijn de trappen van de woningen opgenomen in zelfstandige torens. De torens staan in één lijn, waarbij de torens net iets buiten de voor- of achtergevels doorsteken, refererend aan de typerende koeltorens van de glasfabriek.
Door deze inspiratie uit het gebied en de gesloopte bebouwing, hecht het plan zich op verschillende manieren aan het industriële verleden van de oude Phillips fabrieken. En zo ook aan de herinnering van deze bijzondere periode in de ontwikkeling van Eindhoven.

Projectinformatie

Sector: Seriematige woningbouw
Project: Beeldbuizenfabriek fase 1
Plaats: Eindhoven
Datum oplevering: 01-07-2019

Reynaers systemen:
SL38

Gerealiseerd door:
Van Hoesel Aluminium Kozijnen, HILBERINKBOSCH architecten

Deel dit project via