Woonhuis W+R

De oorspronkelijke, karakteristieke tussenwoning uit 1957 kende een traditionele doorzon-indeling, die typisch is voor de Nederlandse (na-oorlogse) woningbouw. De bewoners, beiden architect, ontwierpen een relatief kleine aanbouw met groot ruimtelijk resultaat. Hiertoe werd de achtergevel over de gehele breedte open gebroken, maar ook intern werd de woonruimte geopend. Het project toont het potentieel van het Nederlandse rijtjeshuis.

Centraal in het ontwerp is een kastwand geplaatst, waarin twee deuren naar de hal haast onzichtbaar zijn opgenomen, die sluiten door verborgen magneten. Deze eikenhouten kastwand manifesteert zich als element waar omheen een continue ruimte ontstaat. Via een grote, glazen pui met verborgen kozijnprofielen worden interieur en exterieur schijnbaar naadloos met elkaar verbonden.

Doordat de architecten al 12 jaar in deze woning woonden, wisten zij precies hoe het zonlicht valt op een dag en door het jaar heen. Voor schaduw op een zonnige morgen in de zomer werd een nieuwe Japanse Esdoorn in de tuin geplant. In de winter valt de ochtendzon via een schuin daklicht op de 5 meter lange keuken tot midden in de woning, waar je je ontbijt staat te maken.

Project i.s.m. Fabianne Riolo

Projectinformatie

Sector: Particuliere woningen
Project: Woonhuis W+R
Plaats: Eindhoven
Datum oplevering: 01-08-2018

Reynaers systemen:
CP130 monorail

Gebruikte kleur(en):
RAL 9005 mat zwart

Oppervlakte (m2): 60m2

Gerealiseerd door:
Mondana, Dreessen Willemse Architecten

Project downloads

Deel dit project via