MUSA

Stoer, vanzelfsprekend gebouw

De Rotterdamse wijk Katendrecht heeft de afgelopen jaren een heuse metamorfose ondergaan. Één van de nieuwste aanwinsten in de wijk is het multifunctionele, stoere gebouw Musa van diederendirrix architecten. Tom Kuipers van het architectenbureau is er trots op dat het gebouw zo is verweven met zijn omgeving: “Het is vanzelfsprekend, veel mensen denken dat het er al lang staat of dat er hiervoor iets anders heeft gestaan.”
 
Musa betekent banaan. Het gebouw staat dan ook aan de Bananenstraat, waar vroeger de overslag van bananen plaatsvond. Het gebouw doet met zijn donkere bakstenen gevels denken aan oude pakhuizen. Deze historie is behalve in de naam ook subtiel terug te vinden in de bananenprint op de ramen en in de deur van de parkeergarage. Wie door zijn oogharen heen kijkt, kan in de bananen ook kabeltrossen of watergolfjes zien. Musa biedt onderdak aan een middelbare school, een sporthal, 135 koop- en huurappartementen en een parkeergarage. Mogelijk komen er nog een tweede school en een ontmoetingsruimte bij.
 
Licht atrium
 
De middelbare school is gelokaliseerd rondom een centraal atrium van 16 bij 12 meter met daarboven een aantal uitstekende blokken, die een verbinding leggen tussen het atrium en de klaslokalen. Deze zijn bekleed met bamboefineer en doen dienst als studieplekken. De studieplekken worden bij brand afgesloten van de rest van de school, zodat het gebouw aan de brandveiligheidsnormen voldoet. De hal heeft een podium dat door de leerlingen maar ook door andere partijen gebruikt wordt. “Dit vind ik een erg mooie plek”, zegt Kuipers. “Er valt mooi licht naar binnen via het dakterras.” 
 
Veilige plek
 
Het dakterras op het gebouw, tussen de twee woontorens, noemt Tom Kuipers 'een gouden greep'. “Het geeft veel lucht en ruimte en scholieren kunnen hier hangen, ze hoeven de straat niet op.” Het is dus een veilige plek en dat is precies wat opdrachtgever WoonCompas wilde voor zowel de scholieren als de vaak oudere bewoners van de appartementen. Ook vormt het gebouw zo een soort omlijsting van het gebied. Het dakterras kan door alle gebruikers gebruikt worden. Er zijn geïntegreerde banken en windschermen. 
 
Kozijnen van binnenuit geplaatst
 
In hele gebouw zijn bruin-antraciete aluminium kozijnen van Reynaers gebruikt, geplaatst in diepe neggen voor extra dieptewerking. De kozijnen zijn van binnenuit geplaatst door gevelbouwer Alkondor, iets wat in Nederland niet vaak gebeurt. Kuipers: “Dit had een esthetische en een praktische reden. Allereerst zijn nu alle ramen van buitenaf gelijk, je ziet dus niet welke delen er open kunnen.” Dit werd bereikt door het hidden vent-systeem, waarbij de draaiende delen zijn verstopt achter de flens. “Daarnaast kunnen de kozijnen in de toekomst eventueel van binnenuit vervangen worden, een wens van de opdrachtgever.” De plaatsingsmethode wordt in Nederland niet veel gebruikt vanwege het risico van vocht in de gevel. Dit potentiële probleem werd aangepakt door Alkondor door de kozijnen tegen een extra aanslagprofiel  te plaatsen. “De kozijnen van Reynaers werden ook gekozen omdat ze goed aansluiten bij de minimalistische detaillering van het gebouw”, vertelt Kuipers. “Daarnaast waren duurzaamheid en onderhoudsarm belangrijke redenen voor de opdrachtgever om hiervoor te kiezen.” 
 
Alzijdig gebouw
 
Ook de bakstenen gevels van Musa springen in het oog. De gebruikte bakstenen, die zijn verwerkt in een vlechtwerkpatroon, glinsteren het ene moment zilverachtig, het volgende moment lijken ze wel van goud. Sommige stenen zijn heel ruw, andere juist glad. De bakstenen en het vlechtpatroon zorgen er samen voor dat het stoere gebouw toch de uitstraling van een woongebouw heeft. “We hebben veel aandacht besteed aan de details”, zegt Kuipers. “Er zijn vier soorten Duitse baksteen door elkaar gebruikt. Ook op de galerijgevel zijn we trots. Deze ziet er namelijk niet uit als galerij. Vaak ziet de galerij er uit als de achterkant en dat wil je niet. Het gebouw is nu alzijdig, alle kanten moeten mooi zijn.” 

Projectinformatie

Sector: Utiliteitsbouw
Project: MUSA
Plaats: Rotterdam
Datum oplevering: 01-07-2015

Reynaers systemen:
CS-77, CS-77HV, CS77-AD, CS59-PA, CP45-PA, CW-60

Gebruikte kleur(en):
Curtain Wall CW-60: RAL 9010, kozijnen: RAL 8019

Oppervlakte (m2): 27.000m2

Gerealiseerd door:
Diederendirrix B.V.

Project downloads

Deel dit project via