Villa De Wouw

Op een inbreidingsperceel in woonwijk Doonheide staat de modernistische villa De Wouw. Het perceel wordt aan drie zijden omzoomd door volwassen achtertuinen van naburige woningen. De voorzijde van het perceel is gelegen aan één van de twee toegangswegen die de woonwijk ontsluit. Desalniettemin is het huis een thuis geworden waar de bewoners tot rust kunnen komen in een eigen privé domein met het gevoel van een vakantievilla. Genietend van binnen- en buitenleven door het jaar heen in een transparante en open woning.

Het huis heeft een U-vormige plattegrond met een gesloten voorzijde en een compleet transparante binnen- en achterzijde waardoor de leefruimtes baden in het daglicht. Het kantoor aan huis bevindt zich achter de glazen pui in de voorgevel. De centrale snede in de voorgevel bevat drie toegangen; de voordeur, de bijkeuken en het kantoor. Het brede front geeft de woning een elegante uitstraling en creëert privacy aan de achterzijde.

Bergruimtes en het complete slaapprogramma met badkamer, de meest intieme ruimtes, zijn in de kelder gesitueerd om maximale openheid en transparantie voor de leefruimtes op de begane grond te laten ontstaan. Het hoogteverschil in de perceel is ingezet om de begane grond op te tillen. Daarmee werd het mogelijk om ter plaatse van het lager gelegen deel van het perceel bovenlichten in de kelder te voorzien welke zorgen voor daglichttoetreding in de slaapvertrekken in de kelder.

De woonfuncties zijn uit elkaar geschoven door de leefkeuken met overdekt terras en de zitkamer in de uiterste hoeken van de U-vorm te plaatsen. De extreme transparantie aan de binnenzijde van de U-vorm zorgt ervoor dat beide ruimtes een eigen, sterke relatie met de achtertuin aangaan. Doordat kastruimte veelal geïntegreerd is in de wanden ontstaat een luchtige plattegrond. Interieur en tuin worden speels in elkaar verweven. Het gevoel van één tussen binnen en buiten wordt versterkt doordat het strakke pleisterwerk soepel overloopt van wand naar plafond van buiten naar binnen.

Projectinformatie

Sector: Particuliere woningen
Project: Villa De Wouw
Plaats: Gemert
Datum oplevering: 01-09-2018

Reynaers systemen:
SL38, CP130

Gebruikte kleur(en):
ral 9004

Gerealiseerd door:
Gruijters Aluminium, Denkkamer architectuur & onderzoek

Deel dit project via