Het Brouwhuis

Eén met de omgeving

Midden in het bos, tussen de vennen, staat het Brouwhuis, een woning van bescheiden afmetingen, maar met een fenomenaal uitzicht op de omgeving. Verantwoordelijk architect Jacq. de Brouwer van Bedaux de Brouwer Architecten: “Dit huis belichaamt heel erg waar ik voor sta: door een gebouw te relateren aan de omgeving krijgt het iets tijdloos.”

Op de plek waar nu het Brouwhuis staat, stond vroeger een kleine witte boswachterswoning. Natuurmonumenten vond het echter geen probleem als de woning gesloopt zou worden voor nieuwbouw, mits ze van tevoren het ontwerp te zien zouden krijgen en het zou passen in de omgeving. “Dat was gelukkig snel voor elkaar”, zegt De Brouwer. “Op het terrein stond naast het witte huis ook een zwarte schuur. Dat was deels de inspiratie voor de nieuwe woning. De schuur viel in het bos namelijk veel minder op dan de woning.”

Relatie met omgeving

De bewoners van het Brouwhuis woonden hiervoor in een monumentale woning in Tilburg, die te groot bleek toen de kinderen het huis uit gingen. “Ze wilden een nieuw huis voor twee personen, maar met voldoende ruimte”, vertelt De Brouwer. “Het huis moest ‘cozy’ zijn en van hetzelfde afwerkingsniveau als de oude woning.” Daarnaast moest het huis zo ontworpen worden dat er een maximale relatie met de omgeving zou zijn. Deze wensen en een aantal moodboards van de bewoners leverden samen het uiteindelijke ontwerp op.  

Open en gesloten

De woning is 27 meter lang en 6 meter breed. Daarbinnen zijn alle functies lineair aan elkaar geschakeld. De gevel is aan één kant, waar auto’s en wandelaars passeren, gesloten. Dit is ook gedaan omdat er inmiddels een laan door het bos loopt, die recht op deze gesloten gevel uitkomt. Er is wel een glazen entree toegevoegd. Aan de gesloten kant bevindt zich ook een blok met daarin alle techniek. Dit element is vergroot en meer beeldend gemaakt, zodat op een schoorsteen lijkt. De andere kant van de woning is dankzij veel ramen en slanke aluminium profielen van Reynaers juist heel open. De aluminium kozijnen werden gecoat voor een matte, bijna staalachtige uitstraling. Triple glas zorgt voor minimale koudeval. 

Details

De woning is bedekt met zwart gebeitste planken, een verwijzing naar de oude schuur op deze plek. De Brouwer: “Het hele huis is uitgetekend op de plankmaat. De maten van deze planken lopen helemaal door over het zadeldak naar de andere kant. Ook uitsparingen in de gevel, zoals bijvoorbeeld ramen en ventilatiegaten, zijn precies afgestemd op de plankbreedte. Er zitten veel uren in hoe alles is gedetailleerd.” Ook aan de binnenkant, ontworpen door Architectuurstudio INA MATT,  is veel hout gebruikt. Zo zijn de plafonds bekleed met houten latten voor een goede akoestiek. Deze latten lopen ook door over de dakramen, die niet alleen zorgen voor licht maar ook de hoogte benadrukken. “De akoestiek is enorm belangrijk voor hoe een huis aanvoelt”, zegt De Brouwer. Dat én het relatief kleine woonoppervlak zorgen samen inderdaad voor het gezellige gevoel dat de bewoners wilden creëren. De Brouwer: “We hebben bewust niet gekozen voor een grote leefruimte. Dit staat haaks op de gangbare architectuur in Oisterwijk. De bewoners en ik vinden beiden: grandeur zit niet in oppervlak maar in details en kwaliteit.”

Te gast

Opvallend element aan de woning is het beton waarop deze is geplaatst. “Dit heeft zowel een functionele als een esthetische functie”, vertelt De Brouwer. “Het is praktisch omdat je je als bewoner hoger bevindt dan wandelaars en auto’s. Daarnaast lijkt het zo alsof de woning op naaldhakken te gast is in de omgeving, het huis is zo minder claimend.” De afscheiding tussen de tuin, ontworpen door MTD Landschapsarchitecten, en het natuurgebied er omheen is zo minimaal mogelijk gehouden. Daardoor lopen er soms wel wandelaars door de tuin. Een uitsparing in de plattegrond van het huis vormt het terras. Deze deuk levert ook twee hoekramen op aan keuken en slaapkamer, waardoor het uitzicht op de tuin vergroot wordt. 

Tijdloos

De Brouwer is trots op het huis en hoe het, samen met de bewoners, gevelbouwer Aluvendo en aannemer, tot stand is gekomen. “Dit huis belichaamt heel erg waar ik voor sta: het kan lang mee en behoudt zijn waarde. Architectuur heeft vaak iets modieus of tijdelijks maar door het te relateren aan de omgeving maak je het duurzaam en tijdloos. We hebben hier gebouwd in het landschap en passend bij de plek. Het huis reageert op de omgeving.” 

Projectinformatie

Sector: Particuliere woningen
Project: Het Brouwhuis
Plaats: Oisterwijk
Datum oplevering: 01-01-2015

Reynaers systemen:
CW 50, CP 130-LS en CS 77

Gebruikte kleur(en):
zwart coatex 9005

Oppervlakte (m2): 152m2

Gerealiseerd door:
Bedaux de Brouwer Architecten BV BNA

Deel dit project via