Villa RR

Ongekende metamorfose van een jaren zestig villa
Hoe transformeer je een vijftig jaar oude villa tot een comfortabele, hedendaagse en duurzame woning? Om hier het juiste antwoord op te geven besloten architect Theo Reitsema en zijn vrouw interieur ontwerper Stephanie Weitering eerst een jaar in een Rijssense villa uit 1967 te wonen, te kijken, te luisteren en te voelen. Midden in de bossen, op slechts vijf minuten fietsen van het centrum, streek het echtpaar met hun twee jonge kinderen neer. Samen ontdekten ze de mogelijkheden van het huis en de plek.

Natuurlijk zonweringssysteem
Tijdens hun eerste jaar in de bossen van Rijssen deden Reitsema en Weitering enkele ontdekkingen die ten grondslag liggen aan de transformatie van de woning. Zo maakte het gezin alle seizoenen mee. Wonen op een heuvel in het bos betekent dat je in de zomer omsloten bent door groen. Het dichte bladerdek zorgt voor schaduw, waardoor behalve een overstek aan de westkant een extra zonweringssysteem of koeling overbodig is. In de winter – wanneer de bladeren zijn gevallen - verwarmt de laagstaande zon de woning en kijken de bewoners tussen de takken door honderden meters weg.

Landschap is leidend
Dat Villa RR op een heuvel staat, is tijdens de metamorfose uitgebuit. De oostkant van de woning bestaat uit twee verdiepingen en de westkant uit één. Door de ondergelegen verdieping met dubbele garage en werkkamer te voorzien van donker stucwerk, lijkt het een sokkel voor de bovengelegen woon- en slaapverdieping. Deze bovenste verdieping heeft een onderscheidend uiterlijk dankzij een nieuwe houten gevel die aan de oostkant relatief dicht is en aan de westkant helemaal open. De voordeur markeert de overgang tussen beide delen. Een speelse buitentrap geeft de entree extra allure.
Panoramaervaring
Zelf hadden Reitsema en Weitering misschien niet bedacht om het huis in de lengte van de diepe kavel - op de graad nauwkeurig op de oost-westas - te zetten. Maar ze vinden het een grote vondst van de oorspronkelijke architect J. Abma uit Amsterdam. Dankzij deze oriëntatie ervaren ze vanuit de woonkamer de noord- en zuidkant van de tuin. Voor een optimale landschapsbeleving, is de westkant van Villa RR uitgebreid met een glazen volume. Het dak wordt gedragen door vier slanke, verchroomde kolommen (38 mm doorsnede) die het landschap weerspiegelen en zo bijdragen aan de panoramaervaring vanuit de woonkamer.

Twee woonkamers
De oorspronkelijke plattegrond zat goed in elkaar. Ook na de transformatie wordt in de westkant gewoond en aan de oostzijde geslapen. Tussen de slaapkamers en de woonkamer bevindt zich een tuinkamer. In tegenstelling tot de witte, open woonkamer heeft de tuinkamer een donkerder en besloten karakter. Doordat de houtengevelbekleding in de tuinkamerwanden is doorgezet, transformeert de ruimte tot veranda wanneer de harmonica pui helemaal openstaat. Zo ontstaat er een vloeiende overgang tussen het interieur en de bloementuin.
Optimaal wooncomfort
Om ervoor te zorgen dat de woning ook in de toekomst een hoog comfortniveau kan bieden, zijn verschillende maatregelen getroffen. Door de toepassing van warmteterugwinning, drievoudige beglazing, hoogwaardige isolatie, LED verlichting, zuinige inbouwapparatuur en door de installatie voor te bereiden op de volgende generatie warmtepompen is de woning niet alleen zeer energiezuinig, maar ook gereed gemaakt voor de komende vijftig jaar.

woning woonklaar juni 2017, oplevering kozijnen februari 2018

Projectinformatie

Sector: Particuliere woningen
Project: Villa RR
Plaats: Rijssen
Datum oplevering: 01-06-2017

Reynaers systemen:
CF 77 CS 77 CP 155

Gebruikte kleur(en):
RAL 7021

Oppervlakte (m2): 276 m2m2

Gerealiseerd door:
Oude Wesselink Kozijenn, reitsema & partners

Project downloads

Deel dit project via