Zorgvilla Hillegersberg | Ontworpen voor dementie

Zorgvilla Hillegersberg is ontwikkeld door de HD Groep en ontworpen door HD architecten, in opdracht van Martha Flora en Aedifica.

De zorgvilla aan de noordrand van Rotterdam is gelegen in Hillegersberg en is bestemd voor ouderen met dementie. Een nieuwbouw villa, waarbij inspiratie is gevonden bij het oeuvre van de vermaarde Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Een re-interpretatie van een geborgen villa, met een uniek, fris, residentieel dementiezorg-concept. Het levert een tijdloze setting op die perfect past binnen de bestaande stedelijke context van Hillegersberg in Rotterdam. “Alsof het gebouw er altijd al gestaan heeft”, is een veel gehoorde reactie van omwonenden.

De zorgvilla is gelegen op de plek van de voormalige Salvatorkerk, in de geliefde en groene Componistenbuurt in Hillegersberg. De zorgvilla wordt omarmd door een tuin met zonneterrassen en ruimte voor activiteiten, deels afgeschermd in verband met privacy en een gevoel van veiligheid. De villa heeft het comfort van nieuwbouw, maar een belevingswereld die verwijst naar de architectuur van de beginjaren van de 20ste eeuw, waarvan de esthetiek een hedendaagse interpretatie kreeg.

Donkerrode gevelsteen met horizontale belijning met diepliggende voegen, dakhellingen onder een flauwe hoek, grote dakoverstekken en meerdere dakvlakken benadrukken het horizontale, kenmerkend voor de stijl van Wright. De horizontale lijn is een lijn van rust en beschutting. Passend bij een nieuw thuis voor kwetsbare ouderen.

Binnen en buiten leven als belangrijkste concept
Het nieuwbouwontwerp betreft een villa met drie bouwlagen, bestaande uit 29 zorgappartementen variërend in grootte van circa 45 m2 tot 72 m2. Het belangrijkste architecturale concept van de zorgvilla zijn twee grote rechthoeken die in elkaar lijken te schuiven. Daar waar de rechthoeken in elkaar schuiven, bevinden zich de belangrijkste woonruimtes, het hart van het huis: ‘de Meander’. Het bijzondere is dat de zorgvilla beschikt over twee Meanders, zowel op de begane grond als op de eerste verdieping. Per verdieping delen twaalf bewoners een huiskamer, een eetkeuken, een tuinkamer, een atelier en een bibliotheek. De aaneengeschakelde kamers van de Meander vloeien in elkaar over. Via een reeks van openslaande deuren met glaspanelen opent de Meander naar het terras en buitenbalkon aan de zuidkant van het gebouw, dat uitkijkt op de omheinde tuin. De kwetsbare bewoners van de zorgvilla kunnen vrijelijk dwalen en zich veilig van de binnenruimte naar de buitenruimte bewegen.

Op de tweede verdieping verbinden glazen deuren de leefruimtes van de appartementen met grote loggia’s waardoor de leefruimtes doorlopen in de buitenterrassen. Zo kunnen de bewoners heel het jaar door genieten van contact met buiten. Om het comfort te verbeteren, werden er op de gevel lichte zonweringen geïnstalleerd, waardoor direct zonlicht wordt gefilterd om binnenruimtes te creëren die open en luchtig zijn maar tegelijk intiem en privé.

Veel daglicht is voor dementerende ouderen essentieel. De vele ramen en deuren in de gevel zijn niet alleen esthetisch, maar van essentieel belang. Gekozen is voor aluminium raamelementen in plaats van traditioneel hout, omdat gestreefd werd naar een onderhoudsvriendelijk en duurzaam gebouw. De keuze voor aluminium past perfect in het duurzame karakter van de zorgvilla. Naast ‘nul-op-de-meter’ vergt de villa ook nauwelijks onderhoud aan de gevel. Een prettige bijkomstigheid voor de exploitant en eigenaar.
Bovendien is aluminium een zeer kwalitatief en technologisch geavanceerd materiaal dat bijdraagt aan de waarde perceptie van het gebouw. Vanuit architecturaal standpunt zijn de ramen absoluut mede vormend voor dit huis

De ramen vormen het huis
Een oplossing van Reynaers Aluminium was ideaal voor de architect om het gewenste effect te bereiken. Bijgevolg is ook gekozen voor Reynaers Aluminium verborgen vleugel-oplossingen voor de terrasdeuren. De systemen van Reynaers Aluminium komen tegemoet aan de thermische, budget en stilistische vereisten van het project. Mooi in eenvoud, veilig en comfortabel. Daglicht toetreding en een perfecte versmelting van binnen en buiten is bereikt.

Projectinformatie

Sector: Seriematige woningbouw
Project: Zorgvilla Hillegersberg | Ontworpen voor dementie
Plaats: Rotterdam
Datum oplevering: 01-04-2019

Reynaers systemen:
CS 77 | CS 86-HI

Gebruikte kleur(en):
RAL 9010 | 9001 | 7021

Oppervlakte (m2): BVO 2.430m2

Gerealiseerd door:
HD architecten, HD Groep

Deel dit project via