Fenixloods

De Fenixloodsen: het best verborgen geheim van Rotterdam. Heijmans transformeert de voormalige industriële Fenixloodsen tot een gewilde plek om te wonen en te zijn. Partners, groot en klein, zorgen ervoor dat de Fenixloodsen nu al een begrip is in Rotterdam en ver daarbuiten.

Met bijna 45.000 m2 verrijst op Katendrecht één van de grootste bouwprojecten in Nederland. Op de bestaande Fenixloods komen 212 nieuwe loftappartementen die volledig naar wens van de kopers zijn in te delen. Dit kunnen zowel horizontaal als verticaal ingedeelde appartementen (inclusief vide!) zijn. In Nederland is dit een uniek concept. De voormalige loods zal  worden gevuld met een gemixt programma van wonen, werken, parkeren en recreëren.

De Fenixloodsen, gelegen tegenover Hotel New York en de Rijnhavenbrug, zijn in 1922 gebouwd in verband met de forse uitbreiding van het aantal lijnen van de Holland Amerika Lijn. Architect was de heer C.N. van Goor. De loods heette toen de San Franciscoloods en was maar liefst 360 meter lang. Bijzonder aan de loods was dat er twee spoorlijnen doorheen liepen en er zelfs een aantal goederenliften waren waarmee vrachtwagens hun waar konden laden en lossen op de eerste verdieping.

Aan het eind van W.O.II zijn gedeeltes van de kade vernield en heeft een brand het middengedeelte van de loods zwaar beschadigd. In 1954 is de kade herbouwd en hebben de resterende loodsen aan weerszijde van het huidige Fenixplein de naam Fenix I en Fenix II gekregen. In de jaren ’80 verplaatsten de havenactiviteiten zich naar het Westen en zijn de loodsen in onbruik geraakt.

Vanaf 2007 heeft de stad Rotterdam zich sterk gemaakt voor herstructurering en transformatie van de wijk Katendrecht. Met name het Deliplein vormde hierin een belangrijk onderdeel. Het groeide de afgelopen jaren uit van een achterstandsgebied naar een hippe plek en gewilde wijk met vele culinaire, creatieve en culturele ondernemingen.

Projectinformatie

Sector: Renovatie
Project: Fenixloods
Plaats: Rotterdam
Datum oplevering: 01-11-2019

Reynaers systemen:
CS 38-SL, CS24-SL, CP130, CS77

Gerealiseerd door:
P. Van Hoesel Aluminium Kozijnen, Mei Architecten

Deel dit project via