Spark Village

Op het Amsterdamse Science Park verrijst in rap tempo een nieuw wooncomplex: Spark Village. De gemeente Amsterdam gaf woningcorporatie Rochdale de opdracht om een tijdelijke woonwijk te creëren, die onderdak biedt aan studenten en statushouders. Modulair bouwer De Meeuw leverde de woonunits, naar ontwerp van architectenbureau Kok Harleman. Binnen een jaar stonden hier 240 woningen.

Om invulling te geven aan de tijdelijke woonwijk, schreef Rochdale een aanbesteding uit. Modulair bouwbedrijf De Meeuw diende samen met architectenbureau Kok Harleman het winnende ontwerp in.
 
Architect Hugo Kok ontwierp volgens het beeldkwaliteitsplan dat is opgesteld door VMX Architectseen wijk met een hoge dichtheid, waarbij de laagbouw van elkaar gescheiden wordt door smalle straatjes.
Het beeldkwaliteitsplan omschrijft vier onderdelen die extra aandacht vroegen in de uitwerking: de gevel, gevelopeningen, onderdoorgangen en de ontsluiting. Centraal thema in het ontwerp van Spark Village is namelijk de buitenruimte. De galerijen worden van elkaar gescheiden door groene woonstraten die van de buitenruimte een belangrijk onderdeel van de studio’s maakt.
Om de woning in de groenvoorziening over te laten lopen, kreeg elke woning een grote gevelopening. Het aluminium kozijn kan in drie standen geopend worden: 10% open gekiept voor nachtventilatie, 50% open met één deur en 100% open met twee deuren.

Projectinformatie

Sector: Particuliere woningen
Project: Spark Village
Plaats: Amsterdam
Datum oplevering: 01-01-2019

Reynaers systemen:
CS77

Gebruikte kleur(en):
Champagne geanodiseerd

Gerealiseerd door:
Kok-Harleman Architectuur, Van Oorschot Aluminium

Deel dit project via