Amsterdome

Met de wederopbouw van de koepel heeft Amsterdam een primeur. ‘Het Aviodome’ wordt de eerste circulaire congres-en evenementenlocatie van Nederland. Richard Buckminster Fuller was zijn tijd ver vooruit met het ontwerp. Ecologisch bouwen was voor hem al in 1927 de beste manier. Zijn Dymaxion house en zijn geodetische koepels propagandeerden hergebruik. Helaas verdween ‘Het Aviodome’ in 2003 in onderdelen in 29 zeecontainers. TeKa Groep mag de naam Aviodome blijven gebruiken om de geschiedenis van de iconische dome te vertellen. Wel moet er een andere naam voor de koepel komen: Amsterdome.

Specialist in vliesgevels Haro Aluminium Veenendaal heeft voor ‘Het Aviodome’ ca 900 m² gesegmenteerde aluminium vliesgevels geleverd en gemonteerd. Inclusief de zonwerende beglazing, shadowbox panelen en hoofdentree met automatische schuifdeuren. 
In de periode februari t/m juli zijn de voorbereiding, het tekenwerk en de fabricage uitgevoerd. Het productieproces – waar 4 man bij betrokken was – heeft in totaal 10 weken geduurd. De montage vond in de periode juni t/m september plaats, dit betrof gemiddeld 3 monteurs gedurende een periode van 12 weken.
Na het in bouwteamverband opzetten van de principedetails van de verankeringen aan de staalconstructie is het tekenwerk i.v.m. de complexe maatvoering in 3D uitgevoerd. Door deze vroegtijdige onderlinge afstemming is het opbouwen en verankeren van de vliesgevels vlekkeloos verlopen. “De uitvoering is in goede harmonie aangestuurd door de uitvoerder op de bouw. Een prettige samenwerking met de andere onderaannemers heeft veel voordelen, uiteindelijk gaat het om het eindresultaat”, aldus projectleider Jan Otse.

Projectinformatie

Sector: Utiliteitsbouw
Project: Amsterdome
Plaats: Amsterdam
Datum oplevering: 01-01-2018

Reynaers systemen:
CW50, CS77

Gebruikte kleur(en):
RAL 7021 coatex

Gerealiseerd door:
Architektenburo Guido Bakker BV, HARO Aluminium Veenendaal BV.

Deel dit project via