Paviljoen Hoge Veluwe

Het nieuwe Park Paviljoen voor het Nationale Park de Hoge Veluwe, ontworpen door architectencombinatie De Zwarte Hond / Monadnock werd vrijdag 21 juni geopend door Koning Willem-Alexander. Het nieuwe gebouw  is een markant oriëntatiepunt midden in het bos, en in het paviljoen zijn een restaurant , parkwinkel, en educatie-en ontvangstruimten gehuisvest. Voor de architecten was het belangrijk dat het hele gebouw een vanzelfsprekend onderdeel moest zijn van het landschap en parkervaring.  Dit is terug te zien in de samenwerking met licht-en interieurontwerpers. Het gebouw reflecteert de directe verbondenheid met de natuur van de Hoge Veluwe.

Het Park Paviljoen ligt op een open plek in het hart van het Park. Bij benadering vanaf de kopse zijde is het silhouet van het gebouw – de herkenbare dubbele kap – al van veraf tussen de bomen door te zien. Daarachter ontwikkelt het gebouw zich tot een bijzondere gebogen vorm, met een meer intieme schaal. Een grote glazen gevel over de hele lengte biedt een magnifiek zicht op de prachtige omgeving. Juist hier is het grote gebouw bescheiden en van menselijke maat, vanwege haar lage dakrand. Langs de glaswand strekt zich de centrale ruimte uit, een grote ‘woonkamer’ met centraal een stijlvolle trap en aan het eind de grote haard.
Onder het imposante gebogen plafond, zijn de informatiebalie, de parkwinkel en het restaurant te vinden. Op een natuurlijke manier wordt de bezoeker door het pand geleid. Aan de boszijde van het gebouw is de gevel zelf meer gesloten, maar het grote balkon biedt daar juist weer een fraai uitzicht op de bosrand.

‘Een plek om je thuis te voelen’ was een belangrijk uitgangspunt voor het interieurontwerp. De architecten hebben hierop ingespeeld door in de glazen gevel intieme nissen te creëren en aan de kopse kant een grote haard met comfortabele stoelen te ontwerpen. De losse interieurelementen zijn ontworpen in nauwe samenwerking met Vos Interieur. Ook deze reflecteren de omringende natuur door het gebruik van ruige natuurlijke materialen als leer en eikenhout.

Projectinformatie

Sector: Utiliteitsbouw
Project: Paviljoen Hoge Veluwe
Plaats: Veluwe
Datum oplevering: 01-01-2019

Reynaers systemen:
CW50 en CS77

Gerealiseerd door:
De Zwarte Hond, HARO Aluminium Veenendaal BV.

Deel dit project via