Philips Bedrijfsschool

De voormalige Philips Bedrijfsschool in Eindhoven is een gemeentelijk monument dat wordt getransformeerd tot 442 woningen. De Bedrijfsschool heeft een rijke geschiedenis. Sinds 1920 organiseerde de afdeling Onderwijs en Volksontwikkeling bij Philips de bedrijfsopleidingen en hiervoor werd in 1929 het eerste verzamelgebouw aan de Frederiklaan geopend voor alle opleidingen. Tijdens een bombardement in WOII werd het hoofdgebouw echter onherstelbaar beschadigd. De herbouw, naar een ontwerp van Dirk Roosenburg, werd in 1949 afgerond. Het gebouw is in 1993 verbouwd t.b.v. de huisvesting van het technisch lyceum. Daarna is het gebouw nog gebruikt door het ROC en het Summa College.

Bij de renovatie van het gebouw is ernaar gestreefd om het originele ontwerp in ere te herstellen. Onder de rook van Strijp S is het gebouw bruin geworden, waarna de kozijnen wit zijn overschilderd. Het van oorsprong gele metselwerk is gereinigd. De gevel is voorzien van nieuwe renovatiekozijnen, gebaseerd op oorspronkelijke pui-indeling en met de oorspronkelijke groen Veronese kleur. Daartoe zijn de oude stalen kozijnen uit de gevel gezaagd, waarna de Reynaers kozijnen (type SL 38) ervoor zijn geplaatst .

Verder is de hoofdingang aan de Essenstraat gereconstrueerd, inclusief de betonnen luifel. Daarnaast is ook het originele kleurenpalet in het gebouw teruggebracht. En ten slotte zijn alle authentieke elementen, waaronder branddeuren, tussenpuien en geglazuurd metselwerk hersteld of gereconstrueerd.

Binnen de oorspronkelijke gebouwstructuur worden meer dan 30 typen loftwoningen gerealiseerd, variƫrend van 45 m2 tot 120 m2, met een penthouse van meer dan 200 m2. Alle woningen worden voorzien van een nieuwe entresol met een slaapkamer, badkamer en eventueel een werkplek. In de gebouwvleugel aan de Berkenstraat worden delen van de bestaande betonnen tussenvloeren weggezaagd om vides te maken, gekoppeld aan royale nieuwe gevelopeningen.

In de binnenplaats wordt een grote tuin voor de bewoners, met een terras voor het restaurant aangelegd. Verder wordt het gebouw voorzien van een gemeenschappelijk dakterras en wordt het parkeerterrein opnieuw aangelegd volgens het landschapsontwerp van Buro Lubbers.

Projectinformatie

Sector: Renovatie
Project: Philips Bedrijfsschool
Plaats: Eindhoven
Datum oplevering: 01-10-2019

Reynaers systemen:
SL38

Gebruikte kleur(en):
Veronese groen

Oppervlakte (m2): 38850m2

Gerealiseerd door:
diederendirrix

Deel dit project via


Andere inzendingen  Binnen de sector Renovatie