Zorgcomplex Provenier

Achter Rotterdam CS vervangt zorgorganisatie Middin een verzorgingshuis voor een woonzorggebouw voor ouderen en mensen met een beperking: De Provenier. Bijzonder aan de Provenier is dat verschillende zorgbehoevenden samen wonen op één plek, en dat de zorg ondergeschikt is aan het wonen.

Jongere bewoners met beperkingen kunnen mensen met dementie in de Provenier ondersteunen. Het ontwerp ondersteunt de gedachte van maatschappelijke zingeving. Rond de beschutte binnentuin bevinden zich op iedere verdieping huiskamers met een zonnig terras. Aan de karakteristieke Provenierssingel bevinden zich functies zoals fysiotherapie en het trefpunt voor buurtbewoners en cliënten. Daarmee ontstaat een verbinding met mensen en de al aanwezige voorzieningen in de wijk.

De Provenierssingel wordt eerdaags tot beschermd stadsgezicht verklaard. Het ontwerp voor de nieuwe Provenier is zeer zorgvuldig in de omgeving ingepast. Het sluit aan bij de omliggende gebouwen en maakt het bouwblok en gezicht aan de singel af. De verticale indeling aan de Provenierssingel en de hoekoplossing met entree citeren motieven van de karakteristieke panden uit de buurt. In kleur, materiaal en het gebruik van elementen als erkers en metselwerk penanten sluit de nieuwbouw aan bij het gebiedskarakter in dit bijzondere deel van Rotterdam.

Tekst: KAW Architecten (https://www.kaw.nl/projecten/woonzorggebouw-provenier-rotterdam/)
Foto: KAW Architecten (https://www.kaw.nl/projecten/woonzorggebouw-provenier-rotterdam/)

Projectinformatie

Sector: Utiliteitsbouw
Project: Zorgcomplex Provenier
Plaats: Rotterdam
Datum oplevering: 01-01-2011

Reynaers systemen:
CS 77

Gerealiseerd door:
Van Oorschot, KAW Architecten

Deel dit project via