Openbare bibliotheek Deventer

Onlangs is de nieuwe bibliotheek aan de Stromarkt in Deventer opgeleverd. Er wordt nog gewerkt aan de inrichting; eind september 2018 gaat de bibliotheek open voor publiek. Het gebouw is open en licht; een uitnodigende plek voor ontmoeting, studie en literaire activiteit. Het naastgelegen 12e-eeuwse rijksmonument 'La Fontana' is onderdeel van het gebouwencomplex geworden. Hier zijn een stilteruimte en een expositieruimte ingericht.

De nieuwe bibliotheek opent zich met grote glazen puien naar de binnenstad. De aangrenzende Proosdijtuin wordt een groene ontmoetingsplek onder een enorme bruine beuk. Tussen de entree en de tuin wordt een nieuw café-restaurant geopend. De begane grond wordt flexibel gebruikt en faciliteert bijeenkomsten voor ontmoeting en debat. Een grote eikenhouten trap trekt het publiek naar de verdiepingen. Op de bovenste komt een 'smartlab', een open source werkplaats waar het maken centraal staat. Het naastgelegen dakterras biedt een spectaculair uitzicht over de stad.

Voor de nieuwe bibliotheek is een speciale gevelbekleding ontworpen uit okerkleurige keramische elementen met een verfijnde verticale belijning. De gevelvlakken hebben nuancering door schaduwwerking, door diagonale verspringing van banen en door afwisseling van gladde en gekamde structuur in het oppervlak. De bibliotheek voegt zich in massa en gevelafwerking naar de historische omgeving die veelal uit metselwerk, natuursteen en stucwerk bestaat.

Tekst en foto: Bierman Henket Architecten (https://www.biermanhenket.nl/nl/projecten/architectuur/cultuur/openbare-bibliotheek/#)

Projectinformatie

Sector: Utiliteitsbouw
Project: Openbare bibliotheek Deventer
Plaats: Deventer
Datum oplevering: 01-04-2017

Reynaers systemen:
CW 50, CS77

Gerealiseerd door:
Alkondor , BiermanHenket Architecten

Deel dit project via