Fortwachterswoning Poederoijen

De Batterij onder Poederoijen was, in samenwerking met de batterij onder Brakel, bestemd voor de afsluiting en verdediging van de noordelijke Maasoever en de bestrijking van het inundatieveld van de Bommelerwaard, dat direct vóór de Batterij lag.

In 1880 werd aan het begin en ten zuiden van de toegangsweg een directieverblijf gebouwd. Deze was bedoeld voor de aanleg van de batterij en werd na voltooiing van het werk bestemd als fortwachterswoning. De fortwachter was onder meer belast met de bewaking van de batterij en het toezicht op het onderhoud. De fortwachterswoning, gebouwd op een verhoogd plateau, had een rechthoekige plattegrond en bestond uit een bouwlaag, een kelder en een zolder onder een zadeldak. De fortwachterswoning is in de jaren 1960 gesloopt.
Op exact dezelfde locatie is op een verhoogd plateau de nieuwe fortwachterswoning gebouwd en deze krijgt haar oorspronkelijke beheerdersfunctie terug. De gevels zijn voorzien van een houten betimmering welke op het zadeldak wordt doorgezet. De oorspronkelijke hoofdvorm van de woning is als onderlegger gebruikt voor de nieuwe fortwachterswoning, maar door in detail sterk af te wijken krijgt de fortwachterswoning een eigentijdse karakter en wordt een nieuw tijdperk voor de batterij ingeluid.

Foto en tekst: TM2 Architecten (https://www.tm2architecten.nl/projecten/fortwachterswoning/)

Projectinformatie

Sector: Particuliere woningen
Project: Fortwachterswoning Poederoijen
Plaats: Poederoijen
Datum oplevering: 01-03-2017

Reynaers systemen:
Sl 38, CP 130-SL

Gerealiseerd door:
Aluminiumbouw D'n Boeij, TM2 Architecten

Deel dit project via