Villa Veghel

Een jaren 60 bungalow in Veghel heeft in 2017 een complete metamorfose ondergaan. Naar ontwerp van Hans van der Tillaart van Leenders architecten is een bescheiden bakstenen woning omgetoverd tot een lichte modernistische villa met lange zichtlijnen en een verticaal accent. 

De familie van Stratum woonde hemelsbreed zo’n 600 meter van hun nieuwe woning en was al jaren op zoek in de buurt naar een geschikte bungalow om deze geheel naar hun wensen ingrijpend te laten verbouwen. In 2016 vonden ze een geschikte woning aan de Beukelaar en namen ze architect Hans van den Tillaart van het Veghelse Leenders architecten en ingenieurs in de arm, om het ontwerp voor hen te maken en de bouw te begeleiden. 

Schot in de roos
Van den Tillaart: “De opdrachtgevers hadden zeer uitgesproken ideeën over hun nieuwe woning. We hebben intensief overlegd en op basis van de bestaande bungalow kwam ik tot een eerste schetsontwerp. Dat was meteen een schot in de roos. De hoofdvorm is zo gebleven, op details zijn er wel aanpassingen geweest.”
De bungalow uit de jaren 60 voldeed energetisch niet aan de huidige eisen. “Om de isolatiewaarde te verhogen en de gewenste installaties aan te kunnen brengen, heb ik ervoor gekozen om de begane grondvloer in zijn geheel te slopen. Er is een nieuw isolatiepakket aangebracht en de cementdekvloer is voorzien van vloerverwarming. De oude spouwmuur is geïsoleerd en de bestaande gevels zijn voorzien van gevelisolatie en afgewerkt is met gevelstucwerk. Verder is op het bestaande dak een nieuw isolatiepakket en bitumineuze dakbedekking aangebracht.” 

Nieuwe gevels
Aan de straat lijkt het een geheel nieuwe woning, met een hoog donker volume in het midden en ter weerszijden daarvan wit gestucte lagere vleugels. Aan de oostzijde van het perceel stond de garage aan de straat, dit volume is verbouwd tot bijkeuken en slaapkamer annex badkamer en inloopkast. Aansluitend zijn erachter een werkkamer en een slaapkamer met badkamer. De slaap- en badkamers vormen het privégebied van de woning en liggen aan een aparte gang. Het volume heeft aan de straat een geheel gesloten gevel. 

Zink en glas
In de hoge middenbeuk met een omkadering in Anthra-zink, is de entree met ruime zij- en bovenlichten. Voorheen lag de entree veel verder van de straat, hier is het huis dus een stuk uitgebreid, in diepte en hoogte. “De middenbeuk is zo’n 4,5 meter hoog en vormt de ruggengraat van de woning. Een lange zichtlijn loopt dwars door de woning van voor- naar achtertuin. Dit deel contrasteert in hoogte, kleur en materiaal met de zijvleugels”, legt architect Van den Tillaart uit. Het geveldeel dat boven de begane grond uit steekt, is aan de westkant voorzien van glas, zodat er ruim licht in het midden van de woning binnenvalt. 

Zwembad met schuifdeuren 
Ten westen van de middenbeuk is een nieuwe vleugel gebouwd, met een zwembad erin. De plint van dit volume bestaat uit lage vensters aan de straat. Daarboven is de gevel ook wit gestuct. “Meestal ligt een zwembad meer naar achteren op een erf, maar bij dit huis hebben we het juist aan de straat gelegd, ten gunste van een grotere achtertuin.” De installaties voor het zwembad zijn in de bestaande kelder ondergebracht. De totale uitbreiding is ca 90 m2.
Vanuit het zwembad leiden stalen puien met schuifdeuren naar de hal en naar de keuken. Ook naar de tuin zijn er schuifdeuren. Deze heeft gevelbouwer Alumiant, evenals alle andere gevelkozijnen, uitgevoerd met Reynaers aluminium profielen, met veel zorg geplaatst en afgewerkt met een donkergrijze structuurlak. Ook het beslag is afgewerkt met dezelfde lak.
 
Hart van de woning
In de hoge middenas van de woning is een ruime entreehal, via een hoge glazen pui verbonden met woongedeelte. Daar staat in het hart van de woning een lange houten eettafel. Vanaf deze plek zijn er open verbindingen naar de zitkamer en de keuken. Van hieruit lopen ook zichtlijnen naar de tuin, het zwembad, de hal en de voordeur. De vloer is geheel betegeld met grote tegels in een gemêleerde grijsbruine tint. De betegeling zet zich voort als wandbekleding aan de oostwand van het hoge volume. De grote maat van de tegels, 60 x 120 cm, is bepalend geweest in het ontwerp, de breedtes van wanden en openingen zijn zo gemaakt dat er zo min mogelijk tegels bijgesneden moesten worden. 

Het hoge plafond is bekleed met donkerbruin gekleurd bamboe. De overige wanden en plafonds zijn wit gesausd. Zowel het bamboe als de tegels lopen door naar buiten, waarmee de grens tussen binnen en buiten wordt verzacht. Aan de oostkant van de middenstraat ligt in een lager volume een zithoek. Middenstraat en zithoek staan in open verbinding met elkaar, slechts gescheiden door een kolom met een doorkijkhaard. Aan de westkant is een ruime keuken met dubbele openslaande deuren naar de tuin. Het witte kookeiland heeft een glazen werkblad en een bar, in dezelfde houtsoort als de eettafel. 

Snelle bouw
Omdat de bouwvergunning wel een tijd op zich liet wachten, is het hele plan goed doordacht en bijgeslepen. Toen de vergunning eenmaal was verleend, is de bouw zeer snel gerealiseerd, in een half jaar. “Het fijne van deze opdracht is dat wij vanaf het ontwerp tot en met de oplevering bij het plan betrokken zijn. De zaken die in het ontwerp als belangrijk zijn bestempeld, heeft onze bouwbegeleiding ook in de uitvoering bewaakt.” Sinds november 2017 geniet de familie Van Stratum van hun droomhuis. 

Het tuinontwerp van Hoveniersbedrijf R&R is afgestemd met de architect om het één geheel te laten zijn met de architectuur. Mede dankzij de glazen puien en de doorlopende materialen, is de buitenruimte een verlengstuk van de woning.

Tekst: Jacqueline Knudsen, Eisma Bouwmedia.

Projectinformatie

Sector: Particuliere woningen
Project: Villa Veghel
Plaats: Veghel
Datum oplevering: 01-11-2017

Reynaers systemen:
SL 38, CP 155

Gerealiseerd door:
Alumiant, Leenders Architecten Ingenieurs

Deel dit project via